Спряха търсенето на изчезналите в горящия ферибот, 2000 градуса са температурите вътре

pojar1

Пожарът продължава да бушува повече от 40 часа, а температурата, която надвишава 2000 градуса по Целзий във вътрешната част, не позволява на спасителните екипи да търсят и локализират 12-те изчезнали пътници, включително 7 български шофьори на камиони.

Спасителите изчакват температурата, причинена от огромното топлинно натоварване на пожара, да падне, за да се качат и се опитат да открият изчезналите пътници.

Пожарната служба успокои, че засега наклонът не е опасен, тъй като корабът се тегли на буксир към залива Касиопи, в североизточната част на Корфу.
Специалното звено за управление на бедствия на пожарната служба все още не може да се качи на борда на кораба, за да търси 12 -те изчезнали поради много високите температури от близо 600 градуса по Целзий.

По повод жалбата на роднини на изчезнали хора, шофьори на камиони, обясняват, че във почти във всеки камион има двама шофьори, а билетът е за един: така че вторият обикновено остава в превозното средство, което е незаконно.

Същевременно жизненоважен елемент е, че когато корабът пристигне в пристанището, противопожарната системата се изключва и при отплаване екипажа или забравя да я отвори, или не я отваря, защото в гаражите има шофьори, които може да пушат по време на пътуването.

Оценката на вещото лице е, че изчезналите могат да бъдат намерени живи, ако са в подземните гаражи, има вентилация и добра изолация, за да не минава димът и огъня, дава „лъч оптимизъм”.

Важен елемент за разследването са констатациите, които са резултат от последната проверка, извършена на кораба на 16 февруари, според която ръководствата за пожарна безопасност са били непълни.

Спасените съобщават за купища нарушения от страна на корабособственика: пренаселени пътници, шофьори на камиони, на които е разрешено да стоят в гаражи по време на пътуването и да спят в превозните си средства, лоши условия в пътническите каюти, високи цени.

12 души остават в неизвестност след инцидента с ферибота в Йонийско море. 7 от тях са с потвърдено българско гражданство. Има съмнения за още двама, но към момента не е изяснена националност. Те са евакуирани и настанени на остров Корфу. Общо на борда на ферибота са пътували 127 български граждани.

Това заяви заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова на извънреден брифинг в МВнР в събота сутрин.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ