ЕС налага санкции на Путин, САЩ свиква спешно Съвета за национална сигурност

Европейски парламент, Брюксел

Европейският съюз налага санкции на руския президент Владимир Путин, стана ясно късно вечерта в понеделник, след като Москва обяви, че признава Донецката и Луганската народни републики.

Председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел разпространиха съвместна позиция, в която остро критикуват действията на Москва.

„Тази стъпка е крещящо нарушение на международното право, както и на Минските споразумения. ЕС заявява категоричната си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници“, заявяват двамата.

Президентът на САЩ Джо Байдън междувременно спешно свика Съвета за национална сигурност и се чу с Володимир Зеленски. Той уверил украинския си колега, че Съединените щати стоят зад териториалната цялост на Украйна, предаде АФП. В телефонно обаждане Байдън „потвърди отново ангажимента на Съединените щати към суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, казаха от Белият дом. Байдън уверил, че Съединените щати ще отговорят бързо и решително, в синхрон със своите съюзници и партньори, срещу по-нататъшната руска агресия срещу Украйна.

От Киев са поискали спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което да бъдат обсъдени конкретни мерки за гарантиране сигурността на Украйна и за деескалацията на напрежението



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ