Огромна мобилизация за иницииране на демонтирането на Паметника на съветската армия в София

186570618_2949328235352492_5321755025119364226_n

Над 100 общественици, журналисти, архитекти, писатели, университетски преподаватели изпращат отворено писмо до изпълнителната, законодателната и столичните власти с искане Паметникът на съветската армия в Княжевската градина в София да бъде незабавно премахнат.

Писмото е инициирано от група интелектуалци и за кратко време е събрало много подписи.

„Има огромна мобилизация за иницииране на демонтирането на Паметника на съветската армия в София, защото това е ярък жест на солидарност към Украйна. Днес не говорим само за демонтажа на един паметник, който позори паметта ни с невярно твърдение – благодарност към съветската армия“, каза пред БНР Юлияна Методиева.

По думите ѝ, ако има организация за премахването на паметника, това „ще обезсмисли онези, които в България крепят руската теза и тезата на войната“.

„Няма да допуснем от България да излизат послания на „разбиране“ на действията на Владимир Путин. Ако България е солидарна, означава, че е единна, че се включва в европейския говор за недопускане на военни действия в 21-ви век“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ