Харков пада, руски войски нахлуха в града, взривен е газопровод

Image 1

Вторият най-голям град в Украйна – Харков, е окупиран от руски войски, заяви Антон Герашченко, съветник на украинския вътрешен министър, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По улиците на втория най-голям град в Украйна се придвижват руски военно-транспортни средства, написа Герашченко в Телеграм. „Военно транспортни средства на руския враг влязоха в Харков, включително и в центъра на града. Украинските въоръжени сили унищожават врага. Молим цивилните да не излизат навън“, призова областният управитер Олех Синегубов.

Тази сутрин от канцеларията на украинския президент дойде информация, че руските военни са взривили газопровод в града, предаде Асошиейтед прес.

Държавната служба за специални комуникации и защита на информацията предупреди, че експлозията, при която, според нея, се образувал облак с формата на гъба, може да причини „екологична катастрофа“, предаде БТА. Службата посъветва жителите да покрият прозорците си с мокри кърпи или плат и да пият много течности.

Огромен пожар пък гори в петролен склад на авиобаза Василков, на около 30 км югозападно от столицата Киев, съобщава Си Ен Ен. По-рано край базата е имало две експлозии. Районът е бил сцена на тежки битки, според украинските власти.

Кметът на града Наталия Баласинович потвърди във видеосъобщение в социалните мрежи, че гори петролно хранилище в село Крячки. По думите й летището също е обстрелвано с балистична ракета, но остава под контрола на Украйна.

Според главния прокурор на Украйна Ирина Венедиктова руските сили не са успели да завземат Харков, където се водят ожесточени боеве. Малко преди 8 ч в неделя обаче Ройтерс цитира съветник на украинския вътрешен министър, според когото руските войски са влезли в града.

Градът с около 1,5 милиона жители се намира на 40 км от руската граница.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ