Министърът на отбраната на Косово Арменд Мехай поиска страната му да бъде приета спешно в НАТО

нато

Министърът на отбраната на Косово Арменд Мехай поиска страната му да бъде приета спешно в НАТО и САЩ да установят там своя постоянна база, съобщават сръбските медии.

Мехай призова членките на НАТО, които не са признали независимостта на Косово, да го сторят.

Той каза, че установяването на постоянна американска база в Косово е необходимо, за да се гарантират мирът, сигурността и стабилността на Западните Балкани и по-широко.

Призива да се ускори приемането на Косово в НАТО министърът мотивира с нововъзникналата ситуация след руската агресия в Украйна и отражението й върху общата ситуация със сигурността около Западните Балкани, в Европа и по света.

Министърът поиска и засилено присъствие на войници от КейФОР в северно Косово на срещата си с командващия КейФОР генерал Майор Ференц Каяр, предаде агенция Бета.

Мехай написа във Фейсбук, че след руската военна агресия срещу Украйна се е срещнал с командващия КейФОР вчера с цел установяване на тясно сътрудничество с натовските сили, увеличение на техния контингент и тяхно по-силно присъствие в северната част. Договорихме се да засилим координацията между структурите за сигурност на Косово и КейФОР, както и да увеличим капацитета и бдителността по цялата граница на Косово“, написа министърът.

Мехай направи оценката, че дестабилизиращите тенденции на Русия и сателитите й спрямо Косово и региона на Западните Балкани са ясни и че ще им се противопостави заедно със съюзниците на Косово.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ