Ердоган към ЕС: Защо членството на Турция в ЕС ви притеснява, проявете и към нас “чувствителност“

Реджеп Ердоган

Турция оценява усилията на Европейския съюз за включване на Украйна в блока, заяви във вторник президентът Реджеп Тайип Ердоган и призова Брюксел да прояви същата чувствителност към процеса на присъединяване на Турция.

Запитан за кандидатурата на Украйна за членство в Европейския съюз на съвместна пресконференция с президента на Косово Османи в столицата Анкара, Ердоган заяви, че Турция, която от десетилетия е кандидат за членство в ЕС, ще подкрепи всяко разширяване на НАТО и ЕС.

„Оценяваме усилията за получаване на членство на Украйна в ЕС. Но аз питам членовете на ЕС: защо членството на Турция в ЕС ви притеснява?“, каза той.

Той призова блока да прояви „същата чувствителност“, каквато прояви към кандидатурата на Киев за членство и към кандидатурата на Турция, и упрекна държавите членки, че „не са искрени“.

„Ще включите ли Турция в дневния си ред, когато някой атакува и (нас)?“, каза той.

В понеделник президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за „незабавно присъединяване“ на Украйна към ЕС.

„Призоваваме Европейския съюз за незабавно присъединяване на Украйна по нова специална процедура“, заяви Зеленски в обръщение към нацията.

Турция е кандидат за членство в ЕС, но преговорите за присъединяването ѝ са в застой поради редица проблеми. Турция подаде молба за членство в ЕС през 1987 г., а преговорите за присъединяване започнаха през 2005 г. През 2007 г. обаче преговорите се провалиха поради възраженията на кипърската гръцка администрация на разделения остров Кипър, както и поради възраженията на Германия и Франция.

Във вторник Европейският парламент прие резолюция, в която се настоява за кандидатура на Украйна за членство в ЕС, ден след като осем държави от блока – България, Чешката република, Естония, Латвия, Литва, Полша, Словения и Словакия – изразиха подкрепата си за призива на Зеленски.

Президентът на Турция отново призова Украйна и Русия незабавно да прекратят военните действия и да „допринесат за световния мир“.

„Нашият призив към Русия и Украйна е да прекратят огъня възможно най-скоро“, заяви Ердоган, като призова и Москва, и Киев да „дадат своя принос за световния мир“./БГНЕС, „Дейли Сабах”



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ