Речта на премиера Петков на Шипка – събирана от Гугъл. Кмет, доцент и ученичка вдъхновили писачите

687c18d9767ce5735a3b098cff5daf7b

Кмет, доцент и ученичка вдъхновили писачите

За странни съвпадения с тържествени слова от предишни години на политици и общественици алармираха читатели на “Труд”. Проверка на “Труд” установи, че голяма част от пасажите могат да се открият в гугъл.

Така например изречението: “Има обаче една дата, която за нас българите е синоним на думата свобода”, се открива в обръщението на кмета на Бургас Димитър Николов за Трети март, но от 2016 г.: “В българската история има дата, която е синоним на думата “Свобода” и тя е 3 март 1878 година”.

Петков каза: “Свободата не се добива с еднократен акт”, което е взаимствано вероятно от лекция на зам.-ректора на СУ доц. Георги Вълчев, публикувана в сайта “Любословие” на 18.02.2020 г., а именно: “Свободата всъщност не е еднократен акт, тя е процес”. А следващото изречение: “тя идва дълго мечтана и изстрадана” се открива в празнична статия на сайта “Балканец”, но от 3 март 2015 г. Продължението пък “тя идва с кръвта на априлци, с безстрашието на опълченци, с вярата на батачани”, се чете в емоционално слово на 3 март 2016 г. на инж. Грети Стефанова от ДСБ: “Свободата идва със смелостта и апостолското дело на Левски, с бунтовните стихове и дела на Ботев, с кръвта на априлци и батачани, с безстрашието на опълченците”.

Петков цитира и Христо Ботев, като казва, че той “начертава пътя на саможертва в името на свободата”, но посланието го има в слово на ученичката от 11 клас от Самоков Зорница Вълчева: “Със своята героична смърт Христо Ботев начертава пътя към свободата”.

Речта на Кирил Петков беше разпространена още рано сутринта на празника от пресслужбата на Министерския съвет, а премиерът имаше и видео, в което ясно се виждаше, че чете от аутокю. Вероятно словото е писано от член на екипа на Петков, а не от самия него.

Както стана ясно, Петков и началничката на кабинета му Лена Бориславова ползваха гугъл, за да подготвят сигнали за 19 българи до главния прокурор, а в уж официалния документ имало цели листове, изпринтирани с рекламите на сайтове, откъдето била копирана информацията.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ