Бивш МВР-министър: На 14.02. Кирил Петков направи един човек милионер с престъпна сделка! Името му?

7 Dni Bulgaria07.03.2022
кирил петков 2

Неадекватни действия от страна на министъра на енергетиката и на новият шеф на „Булгаргаз“, подкрепяни от министър-председателя Кирил Петков, довели до милиони загуби за държавата от продажбата на газ.

Това коментира пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков, потвържадавйки разкритията на Бойко Борисов отпреди няколко дни.

Той обясни, че капацитетът за съхранение и добив на газ за януари, февруари и март е разпределен на база стопроцентовия си обем по план за действие при извънредни ситуации. Проблемът е какво количество по този план се предоставя и какво – извън него. Това е за страната ни въпрос на престъпление. Обяснението с дисбаланса е нелепо, излишъците са още по-нелепо обяснение, коментира председателят на АБВ.

„На 14 февруари бяха продадени за месец март 77 500 мегаватчаса. Кой е имал смелостта да прогнозира какви ще са излишъците през март? Кой определи цената? Тези 77 500 мегаватчаса бяха продадени средно по 150 лева за мегаватчас. Днес цената е 340 лева“.
Румен Петков обясни, че с тази маневра българската държава и „Булгаргаз“ са на огромни загуби – само за 5 и 6 март загубата е 1 милион лева, на 4 март загубата е 400 000 лв., 3 март – 355 000 лв., на 1 и 2 март – по 125 000 лв. На фона и за сметка на тези загуби за държавата в резултат на тази продажба на 14 февруари обаче, някой е станал милионер, подчерта председателят на АБВ.

„Да обясняваш от 12 февруари, че се готвиш за война и на 14 февруари да продадеш 77 500 мегаватчаса е престъпление, за което министър-председателят не може да не е знаел, както и министърът на финансите. Смущаващо е, че министър-председателят стимулира подобни сделки“.

Румен Петков каза също, че въпросните 77 500 мегаватчаса от 14 февруари са продадени извън действащата програма за освобождаване на количества.

„На този въпрос няма отговор. Нито един търговец, по силата на тази програма, не може да купи повече от 1/3 от предлаганите количества. Имаме основание да считаме, че търговците не са били много и тази пропорция не е спазена. Още нямаме отговор и на въпроса на 4 февруари кой продаде 22 600 мегаватчаса от Чирен“.

Петков подчерта важността на въпроса – на кои са продадени количествата и има ли свързани компании между тях и има ли изнасяни количества в чужбина. И заяви, че налице е извършено престъпление от страна на министъра на енергетиката, неспазвайки плана за действие в извънредни ситуации



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ