Смях: Как Гошо Боеца прецака импийчмънта на така омразния му Иван Гешев

articles__aec072a0e90e842d4b711e2d07a3f077

Чаканото от една част от обществото днес обсъждане във ВСС на предсрочното освобождаване на Иван Гешев очаквано приключи минорно. Темата бе отложена единодушно от ВСС за след две седмици.

Председателят на ВАС Георги Чолаков даде предложението за отлагане, като изтъкна две причини.

Първо заради присъствието у нас на представители на Еврокомисията – петима членове на ВСС имат среща с тях в 12:30 ч, а после следобед ще се срещат самият той, председателката на ВКС Галина Захарова и самият Гешев. А да се смята, че дебатът ще свърши до 12:30 ч било „несериозно“.

Втората причина е във връзка с висящото дело във ВАС – от Янаки Стоилов срещу предишния отказ на ВСС да гледа искането му за уволнение на Гешев от миналото лято.

Тук идва интересният момент – към делото на Стоилов е присъединно и искане на „Боец“ в същата посока. ВАС бе спрял това производство, докато Конституционният съд не се произнесе – дали изобщо е допустимо министър да иска прекратяване на мандата на главния прокурор. КС реши, че правосъдният министър може да иска „импийчмънт“ на главния прокурор.

Със същото решение обаче с казва, че „Боец“ нямат правен интерес и не са страна по случая. Председателят на движението Георги Георгиев – Гошо Боеца обаче в момента жали това пред петчлнен състав на ВАС. Така сам прецака процедурата по отстраняванетио на омразния му Гешев.

Иначе на заседанието главният прокурор се избъзика с Надежда Йорданова, която днес в краткото си уводно изложение цитира (като илюстрация за уронения престиж на съдебната власт) изследване на „Алфа рисърч“. Според него главният прокурор има 8% одобрение и 57 на сто не одобряват дейността му.

„8% доверие означава парламнтарно представена сила с по-голям процент от някои, чиито представители са тук в тази зала“, каза със специфичното си чуство за хумор Гешев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ