Кметът на Пловдив Здравко Димитров получи желязна подкрепа

Здравко Димитров Зико

Кметът Здравко Димитров получи категорична подкрепа от мнозинството в Общинския съвет за провеждане на преговори за 50 млн. лева заем за довършването на стадионите – Колежа и Лаута, плувния басейн и Спортния диспансер.

Предложението беше подкрепено от 38 съветници, 5 бяха против, а 1 се въздържа. Групата на БСП не участва в гласуването, каквато позиция шефът на левицата Николай Радев заяви още при разглеждането на дневния ред.

Зад намерението за заем и провеждане на преговори с цел да се проучат условията застанаха съветниците от ГЕРБ, Съюз за Пловдив, Кауза Пловдив, ЗС „Александър Стамболийски“, ВМРО. Нито един съветник от ГЕРБ не се изказа по време на дебата, за да не дават повод за нова атака от опозицията.

От спортните клубове по плуване бяха дошли двадесетина представители и от първия миг стискаха палци предложението на кмета да бъде одобрено. Тръгнаха си доволни, защото вече няколко години чакат в Пловдив да има олимпийски плувен комплекс, който да ползват за състезания и тренировки.

”Започваме разговори с банките и ще се стараем да договорим най-добрите условия за Общината. Финансовото ни състояние е добро и ще изплащаме този заем без проблеми. Дори можем да теглим още пари”, каза след гласуването Здравко Димитров.

Видимо удовлетворение беше изписано и на лицата на неговите заместници по спорт и строителство Георги Титюков и Пламен Райчев.

Според данните на зам.-кмета Величко Родопски годишно общината плаща сега 6-7 млн. лева по предишните кредити. За последния заем, договорен през миналата година, гратисният период изтича през 2024 г., тогава ще започне и разплащането. 30-милионният кредит, взет за ремонт на булеварди в мандата на Иван Тотев, трябва да бъде изплатен до 2027 г. За заема от 40 млн. лева, който беше взет през 2021 г., срокът за погасяване е 20 г., тоест до 2041-ва.

Договорът с ГБС – Пловдив за строеж на плувния басейн „Младост“, сключен през 2019 г. за 12 млн лева, се прекратява. Общината ще обяви нова поръчка за 19,8 млн лева. Това е новата цена, показва пазарното проучване.

Кметът обаче не изключи, че и с 12 млн. допълнителни средства, които ще бъдат дадени от заема на Колежа, парите могат да не стигнат. Война е, цените растат, лаконично коментира Димитров.

До този момент на стадион „Ботев“ са усвоени 9 от 25 милиона лева, предоставени от държавата. Новият заем може да бъде договорен до края на тази година или в началото на 2023-та, пише Марица.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ