Гешев пред ЕК: Продължава системния, политически натиск над прокуратурата

Иван Гешев

Ръководството на прокуратурата проведе видеоконферентен разговор с представители на Европейската комисия, отговорни по хоризонталния механизъм за върховенство на закона във връзка с предстоящия годишен доклад за страните-членки на Европейския съюз, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Главният прокурор Иван Гешев подчерта готовността на прокуратурата за активно участие в провеждането на всеобхватна реформа на съдебната власт, която да отговори и на препоръките, отправени към България от Венецианската комисия, Съвета на Европа и други, в условията на диалог между отделните власти с цел гарантиране стабилността и ефективността на правосъдната система в страната.

По време на срещата са обсъдени последствията от подготвяното закриване на Специализираната прокуратура и на Специализирания наказателен съд, създадени по препоръки в множество доклади на Европейската комисия. Като един от рисковете за дейността на прокуратурата е посочено намаляването на бюджета на съдебната власт за 2022 г., прието към края на февруари от Народното събрание, с което на практика се нарушава конституционно гарантираната й финансова независимост и принципа за разделение на властите.

Ръководството на прокуратурата – главният прокурор Иван Гешев и заместник-главните прокурори Даниела Машева, Пламена Цветанова, Красимира Филипова и Десислава Пиронева, изразиха опасения от „продължаването на системния политически натиск върху институцията, който поставя в риск върховенството на правото и ефективната работа на независимата съдебна власт“, допълват още от прокуратурата.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ