Уникално! Борисов изкачи най-голямата могила на Балканите! Остана без думи от невероятното откритие (ГАЛЕРИЯ/СНИМКИ)

Могила Маноле Бойко Боресов 10

„Пловдив излиза на едно от челните места в света като чукнеш в Гугъл“, заяви Бойко Борисов, който е на посещение в тракийската могила Малтепе заедно с министъра на културата Боил Банов. Те изкачиха най-голямата могила на Балканите, а ръководителят на разкопките доц Костадин Кисьов им разказва повече за откритията и значимостта на обекта, съобщава trafficnews.bg.

„Когато се проучи и разкрие целият комплекс ще стане голяма атракция“, каза Борисов, след като разгледа комплекса. Той заяви, че до момента са вложени над 20 млн. лева в различни проекти, свързани с културата и археологията.

През последната седмица в могилата „Малтепе“ край село Маноле екипът археолози установи монументален гробен комплек.Неговото проучване ще представлява изключителен принос в археологическата наука и световното културно наследство.

Гробен комплекс с такива размери до момента не е известен в България и съседните Балкански държави. Откритите до сега глинобитна постройка, култови ями около могилата и депонираните в тях дарове, включително и голям брой римски монети, датират могилата на този етап от разкопките в средата на III век. Монументална императорска гробница от Римската епоха, която бе открита от археолозите.  Последната информация е , че гробницата е 7 на 7 метра и е висока над 5 метра. Археолозите са търсили повече от две месеца входа към гробницата в най-голямата тракийска могила на Балканския полуостров. Предполага се, че гробницата принадлежи на тракийски владетел или знатен римски гражданин на Филиполол.

Могила „Мал тепе” се намира на 20 км източно от Пловдив. Тя е регистрирана и описана за пръв път от брататя Шкорпил. Диаметърът ѝ е 140 м, а височината – 26 м, като за нейното издигане са използвани близо 80 000 кубически метра пръст. Археологическите проучвания на могилата се провеждат вече втора година от екип на Регионалния археологически музей в Пловдив. Финансирането на разкопките е от община Пловдив.

Бойко Борисов и министърът на културата Боил Банов посетиха гробница „Малтепе“ (ГАЛЕРИЯ)За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ