Експерт с прогноза: При отказ от внасяне на руски горива ще има скок с 20 ст. на колонка

Димитър Хаджидимитров

„Ако на срещата на върха на НАТО решат да се спре вносът на руски горива деривати, газ – предполагам, че ще има повишение от 20 ст. на колонка.“

Това каза Димитър Хаджидимитров, зам.-председател на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива пред bTV.

„Ако се задържи тази тенденция, нормално е да скочат, но ако не се вземе това решение, предполагам, че ще има връщане пак назад на цените“, добави той и обясни, че при решение за спиране на вноса това няма как да стане от днес за утре. Ще са нужни около 6 месеца, но само информацията ще увеличи цената. После като няма потребление, цената отново ще падне“, каза още Хаджидимитров.

Той добави, че има спад и на потреблението с 30%.
„Може би всеки си прави сметка в момента дали да не се качи на метрото, да си вземе колелото, да се разходи пеш. Но ако войната свърши, цените ще са много под 3 лева“, обясни още експертът.

„Целият бранш работим за потребителите. Намалили сме си максимално печалбите, за да не виждаме цени над лв.3 на колонка“, добави той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ