Ужасяващо! Диагностицираха у нас заразен с болест, смятана за ликвидирана чрез ваксините

Болница 3

Случай на остра вяла парализа е установен в област Велико Търново, сочи справка за регистрираните заразни и паразитни заболявания на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Коварната болест е покосила жител на община Горна Оряховица в периода 7 – 13 март, става ясно от данните на ведомството. Смята се, че това заболяване е ликвидирано в световен мащаб чрез задължителните ваксини. То се причинява от вируса полиомиелит и може да доведе до инвалидизиране, съобщава Борба.

Острата вяла парализа разболява основно деца и тийнейджъри, при които е налице пропуск в имунизациите. Симптомите наподобяват грип, поради което трудно може да бъде диагностицирана веднага. Най-характерната проява за нея е парезата на различни мускули, като предимно засяга лицевите. В този период пациентът изпитва болка, а движенията в обездвижените зони са ограничени. Острият стадий на заболяването обикновено продължава около седмица и след това се наблюдава бавно възстановяване.

В сериозен процент от случаите се налага в лечението на болестта да се включат не само инфекционисти, но и ортопеди и рехабилитатори.

Здравните власти са установили също над 100 случая на остри респираторни инфекции и 18 на варицела за изминалите две седмици.

Засечен е и болен от туберкулоза, който е жител на община Лясковец.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ