Алгафари за репресиите на Петков и Рашков: Зрелище! Искат хората да забравят нуждите си

Нидал Алгафари

Режисьорът, писателят и политическият пиар Нидал Алгафари изстрелва мощен залп срещу беззаконието и политическите репресии в страната по заповед на Кирил Петков и под ръководството на копоя му Бойко Рашков.

Докога ще продължи властовата вакханалия, очертава ли се смяна в правителството или на цялото правителство, как и кога може да се стигне до предсрочни избори?

„Ценовият шок може би е най-важната тема в момента. Да се стигне до там, че да се бият някакви хорица за олио – грозна картина! Опашки за бензин или дизел, безпокойството дали „ще избутат“ месеца с пенсия или заплата. В едно общество като нямаш хляб,даваш зрелища. И ето- те дават зрелища – арестуването на Бойко Борисов. На всички е пределно ясно-доказателства, които да могат да бъдат предоставени в съда, няма“, отбеляза Алгафари.

„Правото е право. Не е мъст. Затова смятам, че това беше зрелище, с което хората макар и за малко да забравят за битовите си проблеми – че няма какво да ядат и с какво да си плащат сметките. И един министър-председател започна да се прави на нещо като следовател и нещо като прокурор“, допълни гостът в студиото на ПИК.

Той отбеляза, че без ясни доказателства такава „спецакция“ не се прави.

Алгафари заяви, че Кирил Петков „няма лично мнение и неговото мнение зависи единствено от това на президента Радев“. „Радев се напъва всячески, за да бъде нещо повече от Бойко Борисов. И понеже не може да бъде, направи така, че да го унижи ида го арестува. А това беше много глупаво. Защото в момента Бойко го направиха герой и мъченик и му дадоха силата да сплоти партията си и младежите около него. Смятам, че той е готов да води предизборна битка“, заяви той.

Според него Радев през цялото време си е въобразявал, че „ще може да постави едни момченца, които са с много малък опит как се управлява държава и той чрез своите съветници ще може да управлява държавата“.

„Радев трябваше да посочва – вървиш така, вървиш нататък. Да, но тези момчета се оказаха, че ме могат да бъдат ръководени така. И сега президентът ще държи ролята – ето, вижте, аз съм бащата на нацията – и тези ще ги критикувам. Само че той ги натресе. Той ги събра от площада с едно картонче, на което беше написал нещо и ги назначи на тези поСТОВЕ, без да имат каквато и да е подготовка за това“, коментира Алгафари.

„Независимо дали Божков или Прокопиев стоят зад него, ако ни поставят кадърен министър председател, халал да му е. Дайте ни един човек, който да може да подкара икономиката и държавата, да стабилизира това, което се случва около нас. Господин Петков има голямо желание и хъс. Но до момента, в който се покаже пред камерата – почват едни лапсуси, едни каламбури. И прави от държавната политика такава, каквато се прави на ниво фирми. Много ниско ниво е. Не е на нивото на голям политик“, отбеляза още той.

Според него Асен Василев наистина е „мозъкът“ на тандема, а Кирил Петков „само се показва“: „За да стигнат до тези постове, на които са в момента, са минали през много други стъпала. Може много да знаят, не но могат да го направят Просто не се случва. Да караш цялата „каруца“ на държавата, трябва да имаш партия. Те такова нещо нямат. Българският народ ги гледа само по телевизията и започва да усеща една шизофренна история. Едно хубаво момче се усмихва, прави някакви жестове, ходи с един костюм, който не му е по размера, говори някакъв неразбираем български език. И се разбира – нещо не е както трябва“.

Относно постоянните „кредити“, които дърпат управляващите, той заяви: „Тези пари не произвеждат пари. Те не произвеждат икономика. А те твърдят, че са големи икономисти, а се оказаха обикновени гешефтари – като тези, които навремето ходеха с чантите до Турция“.

„Затова в целя свят има хора, които се наричат „бюджетари“. В Бюджетите има едни много тънки пера, които са важни за едни малки хорица – за тези с читалищата, музеите, библиотеките. А сегашните се интересуват само от „големите пера“. И в един момент, в който тези хора се окажат на улицата, ще излязат срещу тях, нищо че ги подкрепиха с избора си“, коментира Алгафари.

Той коментира и ситуацията в Четворната коалиция.

„БСП усещат, че ПП са изключително слаби – могат да ги водят за „юлара“. Корнелия Нинова ще се опита да издърпа колкото може повече от бюджета, за да може пред своите хора, които са изключително разколебани, да им покаже – ето, аз работя за това, което съм обещала. От друга страна са ДБ, които имат една-единствена задача в живота си – да се бият и борят с главния прокурор. Те други обещания нямат. Но интелектуалното ниво на Иван Гешев е в пъти над това, което имат тези, които се опитваха да го разпитват с техните циркове. Третата партия – ИТН на Слави Трифонов е от хора, които случайно са попаднали във властта – нямат ясна политика и идеи – и започват да си търсят някакви дребни интересчийски истории – само и само да покажат, че „вършат нещо“. На следващите избори те няма да влязат в парламента. И остават другите две части от коалицията – едната на Кирчо и Асен, които нямат партия. И другата – на Румен Радев, който разбра, че без партия не става нищо и си създаде партията на Стефан Янев“.

„В един момент държавата ще трябва да се раздели на две – хора, които приемат политиката на Путин, независимо каква е, и хора, които не приемат политиката на Путин, независимо каква е“, коментира още гостът.

На въпрос какво се крие зад „умерената фраза“ на Стефан Янев относно войната в Украйна и поведението на Кирил Петков, който я повтори почти дословно пред Лойд Дж. Остин: „Те са две различни фирми. Тази реплика на Стефан Янев не е причината да бъде махнат от поста. Водени са разговори – много задълбочени относно този нов проект на Радев и е трябвало да вървят в някаква посока. Там някъде е заровено кучето, а не в репликата, казана от Янев. Но за да я повтори Кирил Петков, това е от незнание и от липсата на опит. Или заставаш зад една позиция, или започваш да шикалкавиш. И хората започват да те гледат с презрение – ти си една плюнка. Това беше поредната грешка на господин Петков. Усещам го, че е с добри намерения това момче, но просто му липсват 90% от качествата, които трябва да притежава“.

Според Нидал Алгафари ще дойде време, когато българският народ ще си направи добре сметката – кой е готов да прави добро, но не само на приказки, но и на дела: „Бог прощава на сгрешилите. Защото и сгрешилия, когато се поправи, става по-мил на Бога. Говоря за всички политици от нашия преход, които успяха да придобият такъв опит“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ