ГЕРБ категорични: Парламентът да даде мандат на кабинета да прати оръжие в Украйна

payimage-514562

Народното събрание да даде мандат на правителството за предоставяне на военна и техническа помощ за Украйна, без да се засягат основни отбранителни платформи и въоръжения. Това поиска ГЕРБ в декларация от парламентарната трибуна и обяви, че внася нарочно проекторешение за това.

Като поредното грубо погазване на международния правов ред, брутални военни действия и военни престъпления срещу цивилни – така Даниел Митов от ГЕРБ определи действията на Русия в Украйна. Отбранявайки собствената си територия и независимост, Украйна защитава не само себе си, но и свободата на всички нас, каза бившият външен министър.

Подпомагането на жертвата не означава въвличане на конфликта или неговата ескалация, обяви Митов. И даде пример с жертва на насилие на улицата. Ще помогнете или ще обърнете глава и ще подминете, попита той управляващите. И допълни, че именно второто прави българското правителство.

Митов посочи кои са държавите, които са дали военна помощ за Украйна и обясни, че нито една от тях не е станала част от конфликта и не е въвлечена във военни действия.

Българското правителство се е снишило и дори търси индулгенция от парламента. Нищо, че останалите правителства са дали оръжие без съгласието на парламентите си, критикува Митов. Той даде за пример, че Българската армия може да даде гранатомети и др., каквито имала.

Правителството да започне преговори със съюзниците ни в НАТО за засилване на отбранителните способности на България, иска още ГЕРБ в проекторешението си.

Време е не само да добавяме думата хуманитарни, но и да си уплатним декларациите си с истински действия и да подпомогнем на Украйна да се защити. Тя защитава всички нас, каза Митов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ