ШМЕКЕРИИ: 57 нашенци опитали да източат НОИ с фалшиви трудови договори

нои

Борбата с измамите с недействителен стаж в Испания постигна нов резултат в интерес на обществените фондове в последните месеци 2021 г. Тогава в териториалното поделение на НОИ в Смолян пристига официално писмо, което съдържа доклад на Провинциалната инспекция по труда и социалната сигурност на Бургос (Испания). В него е посочено, че решението за анулиране на осигурителните периоди и доходите за 66 лица (57 лица, депозирали заявления за отпускане на парично обезщетение за безработица в териториалното поделение в Смолян) има окончателен характер. Това сочат данните от последния бюлетин на Националния осигурителен институт (НОИ).

Причината за извършеното анулиране е формулирана като „установени нарушения, свързани със симулиране на трудово-договорни отношения с цел неправомерно получаване на помощи“. В Испания вече е в ход процес срещу собственика на фирмата. На основание на споменатия официален писмен документ, в ТП на НОИ – Смолян са предприети необходимите действия и към настоящия момент вече има 26 разпореждания – 21 са свързани с постановяване на отказ за отпускане на помощ за безрабоица, а пет са за възстановяване на неоснователно получено обезщетение. Предстои произнасяне за още 31 лица.

Към средата на март 14 от въпросните 26 души, са депозирали жалби срещу издадените разпореждания. Две от тях са срещу разпорежданията за възстановяване на неоснователно получените пари. Срокът за оспорване на останалите 12 разпореждания все още не е изтекъл. Изготвени са 8 решения от директора на ТП на НОИ – Смолян Валентин Гаджев като разпорежданията за отказ за отпускане на помощ за безработица са оставени в сила и жалбите са отхвърлени като неоснователни. Директорът е категоричен, че след като испанската държава окончателно е потвърдила анулирането на трудовите договори на тези хора е без значение какво казват те.

„За нас е важно становището на испанските компетентни органи, че те не са били на работа в тази страна. А анулирани ли са договорите, веднага се губи правото да се ползва правото получат 60% от възнагражденията си, които са декларирали, че са получавали в чужбина“, категоричен бе той.

Данните сочат, че само по този случай установената нанесена щета на бюджета на държавното обществено осигуряване е в размер на близо 265 000 лв. (главница), а в резултат на предприетите съответни действия от страна на длъжностните лица, са предотвратени неправомерни плащания в размер на 518 500 лв.

Бюлетинът разкрива още, че през 2021 г. в НОИ са декларирани общо 2588 трудови инцидента. От тях за злополуки са приети 2392 – 2020 от тях са станали на работното място, а 372 – при отиване или връщане от работа. Инцидентите, завършили със смърт, са 68. Загубените календарни дни от трудови злополуки са общо 173 947. Злополуките, станали на работното място, са се увеличили със 119, а тези при отиване или връщане от работа са намалели с 36. С 21 по-малко са смъртните трудови злополуки. Спад на злополуките, свързани с работния процес, има в 34 икономически раздела, увеличение се наблюдава в 45, а в 4 няма изменение.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ