Проф. Коларова: За слабият кабинет ,,Петков“ са възможни сценариите ,,Виденов“ и ,,Филип Димитров“

доц. Румяна Коларова

Социологът проф. Румяна Коларова, съветник на президента Росен Плевнелиев, проговори пред ПИК трупа ли се критична маса и има ли у обществото реалистични очаквания за предсрочни избори. Възможно ли е кабинетът на Кирил Петков да се самовзриви заради скандалите по темите за преговорния процес на РС Македония за ЕС и двойнствената ни външна политика, оръжието за Украйна, парите за пътищарите, избора на БНБ гуверньор, цените и инфлацията – анализира проф. Коларова.

– Проф. Коларова, излязоха няколко актуални социологически сондажа, които говорят за срив в доверието към управленската коалиция на Кирил Петков. Въз основа на тази информация можем ли да кажем, че се натрупва достатъчно критична маса в обществото, така че да имаме реалистично очакване за предсрочни парламентарни избори?

– Доверието в кабинета и рейтингът му е отрицателен, включително на министър-председателя. Все още хората не очакват предсрочни избори. Всъщност това е много странно, защото всички казват, че този кабинет няма да изкара пълен мандат, но големият въпрос е дали парламентът ще изкара пълен мандат.

– Възможно ли е да се формира втори кабинет в рамките на този парламент?

– Възможно е. Все още хората, мнозинството, не – свързват оставката на министър-председателя Кирил Петков с предсрочни избори. Съотношението е 4 към 3. Четирeсeт и няколко процента от хората не искат и не очакват предсрочни избори, а трийсет и няколко процента искат. Специално данните на „Тренд“ са 47 към 34 процента. Но едно е да искаш, съвсем различно е каква е реалността. Прогнозната оценка, че е малко вероятно кабинетът да изкара пълен мандат, не означава непременно предсрочни избори. В момента го няма желанието това да се случи. Не бива да се смесва очакването на хората с това, което реално ще се случи. Напълно естествено е хората не само да очакват, макар че такъв въпрос не е задаван, че ще има смяна на министри, но те очакват, че този кабинет няма да изкара мандата си. Това е очакването на мнозинството от хората над 50 процента.

– Възможна ли е хипотезата: заради поредицата от кризи, несправянето с инфлацията, скандала с парите на пътните фирми, с гуверньора на БНБ, оръжието за Украйна и крайните позиции на БСП и ДБ, както и опитът на Кирил Петков да е своеобразен арбитър с ултимативен тон към партньорите си, отвътре да се самовзриви кабинетът?

– Всичко е възможно, макар това в никакъв случай. Да не е рационално, да не е естествено. В България обаче ирационалните действия на политиците са често срещано явление. Най-рационално и най нормално в момента е, първо, да имаме смяна на министри, а след това евентуално смяна на министър-председателя. Въпросът е, че не знаем дали тази коалиция има ресурса въобще да сменя министри. Това е първият голям въпрос. Вторият голям въпрос е дали това мнозинство и кога ще започне да говори за смяна на премиера. Дали могат да сменят този министър-председател с друг.

– Какви са възможните сценарии?

– Има три възможни сценария за бъдещето на кабинета. Той има две основни слабости. Първо, има един много слаб министър-председател, без опит. Едновременно с това има едно парламентарно мнозинство, което е изтъкано от противоречия. Първия сценарий бих го нарекла „Филип Димитров“. Той предполага, че една партия, най-вероятно това ще бъде ИТН, в един момент ще напусне мнозинството. Възможен е и сценарий,Жан Виденов“. Той е свързан с прекалено големите разходи в бюджета, трупа се дефицит и се говори за невъзможност на правителството да овладее инфлацията. Има опасност от стагфлация и ситуацията може да стане непоносима.

– Може ли действително хората да излязат на улицата?

– Да, точно така. Жан Виденов също нямаше опит, затова с Кирил Петков са слаби министър председатели. Третият възможен сценарий е благоприятен за това правителство, ако те си поставят краткосрочни цели примерно до октомври ноември много ясни и много конкретни, около които кабинетът да се обедини. И постигането на тези цели би могло да стабилизира кабинета.

Напълно съм убедена, че при едно опитно управление сегашната ситуация не е безнадеждна. Но по начина, по който действат, те я правят безнадеждна.

– Знак ли е, че вътре в коалицията мирише на избори, внесеното от БСП искане за връщане на хартиената бюлетина?

– Не. Нито едно от законодателните предложения не е знак, че предстоят избори. Макар че изборите могат да се появят във всеки един момент. Но засега нито един от вътрешно-коалиционните конфликти не води до избори. Пределно ясно е, че най-колебаещият се коалиционен партньор е ИТН. Това е очевадно за всички.

– Сигналите от Брюксел за ускоряване процеса по преговори за приемане на РС Македония в ЕС и двойнствената политикa нa Кирил Петков и министър Теодора Генчовска може ли също да е катализатор за срив в коалицията?

– „Продължаваме промяната“ са напълно наясно, че ако много настояват за подобно решение, коалицията ще се разпадне. Затова се търси баланс, макар че БСП в отношението си към Русия е на границата на приемливото. По-възможно обаче е коалицията да бъде провалена от вътрешно Политически теми.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ