Хотелиерите се видяха в чудо с украинците: Как съжителстват туристи и бежанци!?

бежанци

Първите туристи пристигнаха в Слънчев бряг. 135 души настанихме вчера, каза пред БНТ хотелиерът Христо Караилиев.

В хотелската база, която той стопанисва, има 2500 бежанци от Украйна, но проблем с обслужването и със „съжителството“ им с отпускарите нямало.

Туристите са предимно от Великобритания и една малка част от Полша и Румъния, уточни хотелиерът.

„За щастие разполагаме с доста голяма база – три отделни хотелски блока. Два от тях сме отделили за настаняване на бежанци, а третият е за ваканционните туристи“, обясни той.

Очакваме скоро да пристигнат туристи от Германия и от Люксембург, заяви Караилиев.

Не смятам, че въпросът какво ще стане с бежанците от Украйна след 31 май трябва да бъде адресиран до нас, добави той.

Очакванията за летния сезон бяха и си остават добри, сподели хотелиерът.

„Предвиждаме добър сезон и очакваме нещата да се подобрят още повече с късните резервации. Ние сме поели ангажимент да осигурим изхранване и настаняване на бежанците до 31 май по правилата, разписани по програмата. Какво ще се случи оттам нататък няма как да отговорим, защото не зависи от нас“, добави той.

„По-рано се говореше за преместването им в зимни курорти, а след като стана ясно, че програмата няма да бъде удължавана, този вариант очевидно отпадна. Сега се коментира настаняването им в държавни бази, но нищо конкретно не се казва, а ние трябва да знаем какво ще се случи на 1 юни и да информираме бежанците накъде да се насочат“, заяви Караилиев.

Хотелиерът от Свети Влас Елена Андонова пък сподели, че се надява властите по-скоро да дадат яснота за това къде ще бъдат настанени бежанците след 31 май, тъй като вече е започнала планирането на туристическите резервации за летния сезон.

„Удължаването на помощта, ако е възможно, трябва да бъде информационно поднесено колкото си може по-скоро, за да може всички ние – хотелиери и туроператори, да предвидим украинските бежанци в своите резервационни планове за летния сезон“, добави тя.

„Имаме и ежедневни запитвания от страна на бежанците и не знаем какво да им отговорим. Към момента имаме резервации от Полша, Румъния, Сърбия и Израел“, заяви хотелиерът.

„Получих помощта, обещана от държавата, за което съм много благодарна, защото успях да покрия своите разходи до началото на април. Има съвсем лека корекция в сумата, която трябва да бъде уточнено защо“, добави тя.

Има колеги, които не са получили помощта на 100% вероятно, защото има някаква неизрядност в документите, каза още Елена Андонова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ