Извънредно! Силен тътен разтресе Димитровград, оранжев дим се носи из града

дим димитровград

Пробив в клапан на оборудване в инсталацията за производство на азотна киселина в торовия завод в Димитровград доведе до изхвърляне в атмосферата на опасни емисии азотни оксиди. Станцията в града обаче не е засякла завишение на химичното съединението във въздуха, съобщава bTV.

По обяд от района на „Неохим“ се чува тътен, след което от производството започва да се отделя голямо количество оранжев дим.

От торовия завод са информирали местната екоинспекция за непланирано спиране на инсталацията за азотна киселина. След пробив в предохранителен клапан, в атмосферата са изпуснати непланирани емисии, които обаче станцията в Димитровград не е отчела.

При норма на азотни оксиди от 200 микрограма на кубичен метър, във въздуха са отчетени близо 11. Пробивът в системата, който е бил за 15 минути, не е спрял производството. От „Неохим“ отказаха да коментират възникналата ситуация.

„Заради спад в напрежението в една от инсталациите за производство на азотна киселина е задействан клапан, което е довело за кратко до организирано и неорганизирано изпускане на емисии“, съобщи пред журналисти директорът на РИОСВ Наталия Пачеманова.

Тя допълни, че в 13 часа измерванията показвали, че няма превишени стойности на азотни оксиди в Димитровград. При норма 200 микрограма на кубически метър, резултатите са 10.86 микрограма.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ