Капанът за Киро щраква на 23 юни! Вдига ветото, иначе ни спират парите от Плана за възстановяване

кирил петков урсула фон дер лайен

Българският премиер Кирил Петков е поел твърдо обещание към европейските лидери, че страната ни ще вдигне ветото върху започването на преговорите за членство на Република Северна Македония в ЕС. Това трябвало да се случи по време на Европейския съвет в Брюксел на 23 юни, когато ще се съберат всички евролидери, научи ексклузивно ПИК от свои източници в Министерски съвет.

Според официалния календар на предстоящите събития на ЕС на 23 юни ще се проведат Европейски съвет и среща на Лидерите от ЕС и Западните Балкани. Разговорите ще продължат и на 24 юни, като българското правителство е поело ангажимент именно в Брюксел да се обяви официалното вдигане на ветото от наша страна.

Основната причината за бързането на Петков да извърши национално предателство е свързана с парите за спорния План за възстановяване, чрез който в българската икономика трябва да влязат 6,3 млрд. евро. Въпреки редицата въпросителни как ще се усвоят отпуснатите от ЕС средства, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подписала Плана срещу обещанието, че България ще вдигне ветото върху Северна Македония. В противен случай кранчето за милиарди от ЕС ще бъде врътнато и страната ни няма да получи и цент.

Точно по тази причина българският премиер е принуден да играе вабанк. От една страна, защото без средствата по Плана за възстановяване ще се срути схемата за изграждането на завод за батерии и последвалото им инсталиране за събиране на енергия от ВЕИ централи. И от друга, защото актуализацията на пенсиите от 1 юли, която правителството обяви, е пряко обвързана с парите от този План, тъй като в държавния бюджет тези средства не са налични и няма откъде да бъдат взети.

Така Петков се поставил в ситуация на цугцванг – или трябва да вдигне ветото върху Северна Македония, или да остане без пари от Плана за възстановяване. Вторият сценарий бил далеч по неблагоприятен за премиера, който хем щял да разгневи кукловодите си, хем щял да остави пенсионерите без по-високи пенсии, с което дните му начело на властта ще са преброени.

Вдигането на ветото върху Северна Македония също бил неблагоприятен сценарий за Петков. Все пак той виждал, макар и минимална, възможност да пуснем югозападната ни съседка за преговори за членство с ЕС и същевременно да запази властта си. В момента между Кирил Петков и вицепремиерката му и лидерка на БСП Корнелия Нинова тече страшна търговия. Премиерът се надява, че ако предостави достатъчно апетитни постове, комисии и агенции на Нинова, тя ще се сниши за Северна Македония и ще остане в коалицията.

Дори обаче да си стиснат ръцете, за Киро остава още един голям проблем – Слави и „Има такъв народ“. Министър-председателят има по-малко от три седмици, за да намери изход и от този ребус и По някакъв начин да успее да запази мнозинството в парламента и след вдигането на ветото. Ако това се случи и същевременно парите от ЕС тръгнат към България, Петков вярвал, че ще си осигури временно спокойствие. Дали така мисли и българският народ, който според всички проучвания е твърдо против вдигането на ветото върху Северна Македония, предстои да видим.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ