Удареният от Гешев БСП-депутат с мрачни тайни: Бил психичноболен, 35 от 36 трансплантации неуспешни (ДОКУМЕНТИ)

георги михайлов

Скандални документи за миналото на погнатия от прокуратурата депутат от БСП Георги Михайлов получи агенция ПИК. В тях се разкриват неподозирани подробности от миналото му, включително и от времето когато е началник на отделението по трансплантация към Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания.

Сред получените документи са и два сигнала до тогавашния министър на здравеопазването Божидар Нанев, в които водещи специалисти и пациенти изразяват възмущението си от поведението на Георги Михайлов.

На 25.09.2009 г. 8 уважавани лекари от Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания изпращат писмо до Божидар Нанев, в което го запознават с редите, нанесени от Георги Михайлов както на болницата, така и на мрежата по клинична хематология в страната.

Видно от сигнала става ясно, че докато настоящИЯТ депутат от БСП е ръководител на отделението по трансплантация, от направените 36 трансплантации на стволови хемопоетични клетки, 35 са несполучливи. Лекарите изпращат писмото си и до Съвета на директорите на СБАЛХЗ-ЕАД-София, където уточняват, че през периода март 2005 г. до януари 2007 г., когато началник на отделението е д-р Георги Михайлов, са трансплантирани 35 пациенти, от които 35 са рецидивирали или починали.

Според лекарите това се дължи на липса на компетентност, професионална квалификация и на цент от страна на Михайлов в областта на медицинските познания и умения, които са му били нужни за работата в ръководеното от него отделение.

При направената справка за професионалната квалификация и на ценз от страна на Георги Михайлов се оказва, че той никога не е преминал обучение и специализация по вътрешни болести и няма квалификация за работа с възрастни пациенти. Въпреки това той оглавява отделението по трансплантация, а според данните на специалистите в болницата резултатите под негово ръководство са плачевни.

Видно от изпратена автобиографията на Георги Михайлов, той наистина няма квалификация да работи с възрастни пациенти, тъй като е с основна клинична специалност детски болести. В резултат на липсата на подходяща квалификация от настоящия депутат на БСП се явява и следният парадокс. Той, като началник на клиника на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания, не подписва клиничните пътеки по договор с НЗОК. Тъй като е педиатър, Михайлов няма право да бъде изпълнител по клинична пътека, сключена за лица на възраст над 18 г. Това е видно и от автобиографията му.

В писмата си до здравния министър лекарите алармират, че много уважавани техни колеги са напуснали болницата, като причината е свързана с поведението на Георги Михайлов. Според написаното в писмото той има дългогодишен проблем. Лекарите твърдят, че още като студент той страда от сериозно заболяване, което рецидивира, и когато е обострено му пречи да работи в детска клиника. Те цитират и протокол на Научно-учебен състав на Института по педиатрия от 1986 година, видно от който тогавашният ръководител на на клиника към Института по педиатрия – проф. Драган Бобев, уточнява в характеристиката за Михайлов, че притежава всички необходими качества на пълноценен преподавател, но само при условията на добро здравословно състояние.

В същия протокол се казва още, че Михайлов не е последователен в лечението си, а откакто е постъпил в клиниката по онкохематология към детската педиатрия той не е депресивен.

За проблемите в неговото здравословно състояние се говори и в характеристиката му от 1986 г., където се уточнява, че е бил в продължителен отпуск по болест.

През 2018 г. стана ясно, че Михайлов е източил милиони от столичната болница по хематология. Тогава агенцията описа цялата схема, по която депутатът от БСП съсипал лечебното заведение, като натрупал 23 604 000 лева дългове и е сключил поредица от неизгодни договори в разрез с правилниците и интересите на лечебното заведение, сочи одитен доклад на Дирекция „Вътрешен одит“ към Министерството на здравеопазването, чието изработване приключва през юни 2016 г.

Не е ясно защо и кой е оставил Георги Михайлов да ръководи толкова години клиниката по трансплантации и след това цялата Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания“ (СБАЛХЗ) ЕАД-София, при положение че още през далечната 2009 г. лекари разкриват мрачните подробности за миналото му и здравословните проблеми, които не му позволяват да ръководи ефективно както екипа, така и цялото лечебно заведение.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ