СКАНДАЛНО! 6 депутати от БСП клатят Корнелия Нинова, постът й е под въпрос

корнелия нинова

БСП се е нажежила до червено заради разпадналата се четворна коалиция, след като вчера Слави Трифонов изтегли министрите и партията си от управлението. Това научи ПИК от отлично информирани източници от „Позитано“ 20.

Причината е, че след разпада поне шестима от депутатите на вицепремиерката и лидерка на партията Корнелия Нинова категорично не желаят столетницата да продължава да стои в коалицията и да трупа негативи, които могат да се отразят фатално на вече неминуемите предсрочни парламентарни избори.

Сред тях са проевропейски и пронатовски червени депутати, какъвто е сегашният зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин. Те са категорични, че БСП и без това е изгубила палмата на първенството, която носи дивиденти на партията, която първа напусне управляващата коалиция на следващия парламентарен вот. И настоявали час по-скоро да последват ИТН.

Нинова обаче се е запънала в икономическото ведомство и не дава дума да се издума за излизане от коалицията. Дори предложила на Просто Киро по време на вчерашното среднощно бдение, наричано от него Коалиционен съвет, депутатите от ПП и Дебъ да променят говоренето си по отношение на Русия. Да започнат да атакуват санкциите на ЕС заради войната в Украйна и така да привлекат на своя страна гласовете на „Възраждане“ и за други важни за коалицията гласувания в пленарната зала.

Проевропейските и пронатовските депутати от БСП обаче никак не били съгласни с такава задкулисна плетка. Както и с промяната на риториката на управляващата коалиция спрямо Русия и санкциите на ЕС срещу нея. И това ще бъде в основата на споровете на „Позитано“ 20 на заседанието на Националния съвет на БСП на 12 юни.

Тези идеи на Нинова създават допълнителни проблеми и на уж десните партии в другата партия от коалицията на Просто Киро – Демократична България. Не само заради решението на Народното събрание, чрез което България отказа официално да изпраща оръжие в Украйна. Но и заради декларацията на ДеБъ за „депутинизация“, с която те се опитаха да замажат очите на собствените си избиратели, които поддържат европейската позиция спрямо Русия.

Ако коалицията обаче реши да смени тона към Русия, за да се подмазва на Костадин Костадинов и „Възраждане“ и да търси гласовете му в пленарната зала по важни за тях решения, за да се удържи още малко на власт, проблемите на Дебъ с техните избиратели ще станат непреодолими. Те и без това непрекъснато искат оставките на ръководството на „Да, България“ в лицето на Христо Иванов и приближените му и на ДСБ в лицето на Атанас Атанасов и приближените му, а оставането на ДеБъ във властта заедно с БСП и промяната на тона спрямо Русия най-вероятно ще доведе до изгонването им, довериха пред ПИК избиратели и на двете партии.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ