Внимание, шофьори! Премахват важни стикери за колите: Отпадат, оскъпяват процедурите

291575362_10222004744896266_5756000617111676524_n

Министерството на транспорта предлага да се премахнат екостикерите за колите. Това става ясно от прессъобщение на ведомството, в което се казва, че Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” предприема действия за промяна в наредбата, с която те бяха въведени. Стикерите се поставят след преминаване на годишен технически преглед.

“24 часа” научи, че “Автомобилна администрация” е поискала 10 дни за тази промяна.

Екостикерите бяха въведени на 12 юли миналата година. Те имат чип с информация, включително за категорията на автомобила и колко замърсява. Въз основа на тази информация се дава право на общините да ограничават движението на най-цапащите коли в определени райони.

От транспортното министерство посочват, че поставянето на отличителен стикер на предното стъкло оскъпява и утежнява процедурите при преминаването през пунктовете за проверка за техническа изправност. Цената на лепенките е близо 10 лева, които шофьорите плащат допълнително.

Транспортният министър Николай Събев е изпратил писмо до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и министъра на електронното управление Божидар Божанов с предложение МВР да направи промени и в наредбата, в която са записани стикерите, поставяни от МВР при първоначалната регистрация на колата. Година след това – при минаване на първия технически преглед, се слага екостикер.

Събев се надява заедно с екостикера да отпадне и този от първоначалната регистрация и това да стане едновременно. Ако обаче това не се случи, министерството ще премахне това, което зависи от неговото ведомство, а именно екостикерите.

Екостикерите с информация колко цапат колите бяха въведени през лятото на миналата година.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ