Скандални мрежи на ПП от семеен бизнес и баджанащина, зад която наднича ДС, задушават държавата

OKTOPOD33

Младите и „честни“ активисти на „Продължаваме промяната“, които дойдоха на власт с обещанието да преборят мафията и шуробаджанащината в управлението на държавата, с нищо не дават признаци, че като манталитет се различават от това, което ще „променят“.

Набиват се на очи няколко семейства и приятелски групи от „Промяната“, които по нищо не отстъпват на старите соц. традиции, доразвити от Прехода, под мотото „Да уредим родата“, пише сайтът „Афера“ в продължението на своето разследване от началото на миналия месец – „Октоподът на промяната или как Петков, Василев, Лорер, Христанов, Ангелов и албанецът Гури разкешват милиарди“.

Вниманието привлича адвокатска кантора „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“, която минава за приближена на Иво Прокопиев. Там старши-съдружник е Весела Станчева-Минчева – майка на бившия председател на парламента Никола Минчев. Именно тя назначава сина си в кантората.

Лена Бориславова и Никола Минчев са влезли в политиката, идвайки именно от тази адвокатска кантора, ангажирана с приватизационни сделки, от които пряко заинтересовани са били фирми от кръга на Иво Прокопиев, разкри преди дни и юристът конституционалист и шеф на Института за модерна политика Борислав Цеков.

През въпросната адвокатска кантора са минали няколко доста скандални сделки, една от които за „Булгартабак“.

Да не забравяме и проверката на прокуратурата за договора на Лена Бориславова с ББР (апропо, Кирил Петков и Асен Василев се заеха първо с ББР, докато бяха в служебното правителство) и получаваните от нея хонорари, докато е служител на кантората.

Всъщност, огромното за българските стандарти възнаграждение е получавано именно от адвокатската кантора „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“, макар името на Лена Бориславова да е изрично посочено като получател на месечното възнаграждение от ББР от 13 690 лв. или 164 289 лв. годишно без ДДС.

Според източници от юридическите страни, Лена Бориславова е била назначена в кантората около 2019-2020 г. след ходатайство на Кирил Петков в качеството му все още на „преуспяващ бизнесмен и харвардски възпитаник“. Още при издигането на Никола Минчев от ПП за председател на Народното събрание пък стана ясно, че именно той е човекът, нает да работи на хонорар от 140 евро на час в ББР, съобщи тогава председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Тази финансова схема между ББР и кантората, в която участват Лена Бориславова и Никола Минчев, съвпада по време не само с началото на влизането в политиката на „Промяната“, но и с разпространените кадри от влизането в любовната квартира на ул. „Гладстоун“ на Лена Бориславова и Кирил Петков, който „се държи за парапета“. Съвсем друга тема, която ни препраща към старите вицове за шефове и секретарки, е доколко е морално и отговарящо на професионалните стандарти да назначиш за началник на кабинета си жена, която те е водила в квартирата си.

С преплитане на семейни бизнеси и висша държавна длъжност в същия сектор внимание привлича и заместник-министърът на земеделието Иван Христанов от квотата на „Продължаваме промяната“.

Напористите медийни изяви на Христанов, свързани най-вече с лабораторията за контрол на хранителни продукти на ГКПП „Капитан Андреево“, навеждат на мисълта какъв интерес има, за да е толкова нападателен.

Оказва се, според справка в Търговския регистър, че името на неговата млада и чаровна съпруга Ива Димитрова Палма излиза като собственик и/или управител, или пък член на съвета на директорите на точно 9 фирми, които се занимават с дистрибуция и производство на хранителни продукти и свързаните с тях търговсКИ И консултантски дейности. Сред тези фирми са „Юник Фуудс“, „Веган къмпани“, „Лея“, „Захариус“, „Номади Фуудс“, „Пауново Изток“, „Дъ Барбериън“, „Небюла кепитъл“ и „Хитър Петър“.

Завидно, нали?

Възниква въпросът: зам.-министър Иван Христанов не е ли в конфликт на интереси при такъв мащабен семеен бизнес, който определено има допирателни с Министерството на земеделието и с… въпросната лаборатория на границата, срещу която Христанов роптае, че пускала, видите ли, пестициди. А съпругата му чрез близо дузина фирми произвежда био и здравословни храни. (Дали приликата с пробиотиците на Кирил Петков и баща му, и веган сладкишите на Линда е случайна?).

В бизнеса с храни е и братът на Иван Христанов Чавдар. Той стана популярен покрай участието си в реалити предаването „Фермата“ и то след като брат му вече стана шеф в Земеделието. В предаването Той бе представен като потомък на стар род, който дълги години е бил изпълнителен директор в голяма финансова компания, без да се уточнява коя. Той напуснал добре платената си работа заради морален конфликт, съобщават при представянето му в популярното предаване. Сега Чавдар е горд собственик на популярната пекарна „Житената питка“ в Плевен.

Няма публична информация в коя голяма Финансова компания е работил Чавдар Христанов преди да стане хлебопроизводител, но не може да подминем факта, че неговият брат Иван Христанов, преди да стане зам.-министър, участва в няколко Фонда и компании, които в момента са прехвърлени на съпругата му Ива Палма. Така тя се оказва една от най-крупните бизнес дами, прибавяйки към 9-те фирми от хранителната промишленост и още две от сектор финанси и инвестиции: „Хермес стратеджик“ и „Кредит революшън“.

Така стигаме до друга семейна двойка от тази сфера – съдружника на Христанов и неговата съпруга:

В разследването „Октоподът на Промяната, или как Петков, Василев, Лорер, Христанов, Ангелов и албанецът Гури разкешват милиарди“, публикувано на 07.06.2022 г. в „Афера“, се разкрива връзката между Иван Христанов и Елвин Гури.

Съпруга на Гури е бившата зам.-шефка на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн, която през годините минава за приближена в бизнес делата на Михаил Михалев-Маджо – фигура, завладяла крупни бизнеси още в зората на 90-те години. Тук е и фигурата на Евгени Ангелов с основания от него „Силвърлайн Партнърс“. На практика в момента Лорер и Гури управляват друг партньор на т.нар. фонд на фондовете – „Емпауър Кепитъл“/Empower Capital/, a Ангелов –

„Силвърлайн“. Управител в „Силвърлайн“ е съпругата на Гури – Ралица Агайн.

Преди Empower Capital, Елвин Гури и настоящият заместник-министър на земеделието Иван Христанов основават JetFinance International, най големият независим кредитор за потребителско Финансиране в Югоизточна Европа. JetFinanсе бе продаден на BNP Paribas Personal Finance през юли 2007 г., когато Иван Христанов е в Борда на директорите на банката.

Съдружниците в избрания за посредник на Фонд на фондове – „Силвърлайн Партнърс“ – Евгени Ангелов, Иван Христанов и Елвин Гури, са видимо свързани с Даниел Лорер.

Когато стана министър на иновациите, Лорер се освободи от капитала на консултантската компания „Брайткап Инвестмънт Адвайзор“, като го прехвърли на двама от съдружниците си в компанията – един от тях е Елина Халачева, с която работят отдавна, и която е … съпруга на Евгени Ангелов, който сега е в бизнес отношения с Фонда на фондовете, контролиран от Лорер.

Друг основател на „Силвърлайн Партнърс“ която ще разпределя 75 милиона лева, е заместник министъра на земеделието Иван Христанов.

И ако някому се вижда сложна тази схема от роднински и съпружески обвързаности, нека внесем още една подробност.

И Иван Христанов, и Ралица Агайн са потомци на функционери от Държавна сигурност. За бащата на Христанов стана ясно покрай разсветляване на друго лице. Така от решение № 2-1495/04.12.2018 г. на Комисията за разкриване на документите и обявяване на принадлежност към Държавна сигурност изскача името на бащата на настоящия заместник-министър на земеделието Иван Маркос Христанов.

Маркос Христанов е бил ръководен кадър в структурите на ДС в Плевен. От цитираното решение № 2-1495/04.12.2018 г. за бащата на Христанов става ясно, че о.р. Маркос Христaнoв е вербувал хора за Държавна сигурност.

Ралица Агайн-Гури пък наричаха „партизанската принцеса“ още по времето, когато беше народен представител и заместник-председател на Комисията по финансов надзор (КФН). Прозвището идва, тъй като животът й също е като на принцеса – на 33 години става зам.-председател на КФН, който отговаря за инвестиционните посредници. Говори се, че дядо й Методи от Пернишкото село Друган е бил партизанин. След 9 септември 1944 г. той прави сериозна полицейска кариера. Твърди се, че е от хората, които са участвали в създаването не само на новия социалистически милиционерски апарат, но на Държавна сигурност.

Изглежда в това има голяма доза истина, защото след него всички Агайни по време на соца са се подредили по впечатляващ начин. Ненчо Агайн – бащата на Ралица, се издига до зам.-министър на вътрешните работи. А родственикът му Георги Агайн – до бивш началник отдел в Държавна сигурност, отговарящ за СРС-тата, които тогава наричали „Подслушванията“.

Маркос Христанов е бил ръководен кадър в структурите на ДС в Плевен. От цитираното решение № 2-1495/04.12.2018 г. за бащата на Христанов става ясно, че о.р. Маркос Христaнoв е вербувал хора за Държавна сигурност.

Ралица Агайн-Гури пък наричаха „партизанската принцеса“ още по времето, когато беше народен представител и заместник-председател на Комисията по финансов надзор (КФН). Прозвището идва, тъй като животът й също е като на принцеса – на 33 години става зам.-председател на КФН, който отговаря за инвестиционните посредници. Говори се, че дядо й Методи от Пернишкото село Друган е бил партизанин. След 9 септември 1944 г. той прави сериозна полицейска кариера. Твърди се, че е от хората, които са участвали в създаването не само на новия социалистически милиционерски апарат, но на Държавна сигурност.

Изглежда в това има голяма доза истина, защото след него всички Агайни по време на соца са се подредили по впечатляващ начин. Ненчо Агайн – бащата на Ралица, се издига до зам.-министър на вътрешните работи. А родственикът му Георги Агайн – до бивш началник отдел в Държавна сигурност, отговарящ за СРС-тата, които тогава наричали „Подслушванията“.

Дъното му още не се вижда, но липсата на морал в управлението и хаосът, който се създава в държавата, само намеква за неговата необятна дълбочина.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ