Скръбна вест! България плаче: Отиде си легендарният писател Христо Ганов (СНИМКА)

Свещ

Почина писателят Христо Ганов (1938-2022), съобщиха от Съюза на българските писатели (СБП). Авторът на редица творби в областта на поезията, превода, мемоаристиката и сценаристиката е починал днес след дълго боледуване, предаде БТА.

В различни периоди от живота си е административен секретар на писателската организация и се ползва с уважението на колегите си, допълват от СБП.

Христо Ганов е роден на 3 януари 1938 г. в село Брест, Плевенска област. Завършва Първа мъжка гимназия, а висшето си образование (медицина) – в град Пловдив. Работи като лекар, като редактор в издателство „Христо Г. Данов”, журналист във вестник „Народна младеж”, редактор в списание „Дружба”, завеждащ отдел към дирекция „Творческа” при ДО „Българска кинематография”, референт в Съюза на българските писатели, редактор и отговорен секретар в списание „Пламък”, главен редактор на алманах „Мизия” (Плевен).

Автор е на стихосбирките „Самооткритие” (1966), „Същност” (1967), „Червени есени”, „Времето е път”, „Следобед”, „Кафяви острови”, „Суеверие, наречено любов”, „Антизвезда”, „Лирична азбука”, „Студеният връх на огъня”, „Евангелие за българи”, „Цвят и дума” (стихове, посветени на българските художници), „Потъмнели отблясъци”, „Случайната сълза в окото” (2007), „Вървя към дъжда” (2008), том литературна мемоаристика „Животът на думите и думите на живота”.

Превел е поемата „Стена” на литовския поет Юстинас Марцинкявичюс. Автор е на текста на три музикални оратории на композиторите Александър Йосифов, Александър Текелиев и Милко Коларов (едната от които печели анонимен международен конкурс) и на кантата „България и Русия” на композитора Димитър Николов.

Сценарист е на 10 документални научнопопулярни филми и филмови импресии. Негови поетични творби са преведени на над 10 езика, награждавани са в национални и международни конкурси. Заслужил гражданин е на Плевен. Насител е на националната награда за поезия „Георги Джагаров“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ