Извънредно: Връщат омразно COVID ограничение, вирусът вилнее в големи наши градове

Доц. Ангел Кунчев

Днес с писмо от Министерството на здравеопазването (МЗ) ще разпоредим на регионалните здравни инспекции да издадат предписание за носене на защитни маски в лечебните заведения в градовете, в които има най-висока заболеваемост от COVID-19. Това каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

„Ситуацията с разпространението на инфекцията е сравнително спокойна сега“, допълни той и посочи, че „започва началото на вълна, която ще продължи, но никой не може да каже „до какви висоти ще стигне“.

По думите му може да се очаква в началото на август да бъдат достигнати максимални стойности на броя на заразените.

„При въздушно-капкова инфекция, особено при подвариантите на „Омикрон“ – BA.4 и BA.5, каквито и да е мерки не могат да намалят разпространението, но могат да намалят темпа му“, допълни Кунчев.

По-рано днес данните на Националния център по заразни и паразитни болести показаха, че София-град, областите Бургас, Варна и Враца са в жълта зона по ниво на заболеваемост от коронавирусната инфекция.

Ден от Столичната община поискаха във всички общински лечебни заведения да бъде въведено изискване за носене на маска – както от работещите там медици, така и от пациентите.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ