Тома Биков: Политическата криза е слонът в стаята, който управляващите не искат да видят!

тома биков

Първо да честитя победата на жителите на с. Лиляче, защото ще имат един добър и млад кмет. Момиче, което с голяма енергия и с мерак ще подходи към задълженията си. Това е знак, че ГЕРБ е партия, която се е структурирала в цялата страна, включително и в най-малките населени места. Навсякъде, където има избори, дори в най-малките селца, има кандидат на ГЕРБ за разлика от останалите партии, които не навсякъде са в състояние да излъчат кандидат. Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков пред ПИК TV.

Според него ГЕРБ е доказала, че до този момент може да печели навсякъде. Това означава, че ГЕРБ е устойчива партия. По думите му който мисли, че партията може да бъде унищожена чрез репресии и други методи, които властта дава, се лъже.

„Това, което се случва в момента, се случва година и половина, след като ГЕРБ вече не е в централната власт“, подчерта народният представител.

Той отбеляза, че е хубаво опонентите на ГЕРБ да си направят изводите и да приемат тези реалности. Според него когато приемат това, ще може да се започне да се води нормален диалог, дори от позиция на политически опоненти.

„Това, че сме опоненти, не изключва възможността да си говорим. За диалог сме готови винаги. За подкрепа в рамките на този парламент не сме готови, защото нашата роля в това Народно събрание като втора политическа сила е да сме в опозиция“ добави още представителят на ГЕРБ.

Според него да си в опозиция е нещо нормално и всяка партия трябва да знае, че освен в управление може и да е в опозиция. По думите му ангажиментът за третия мандат е в партиите, които сформират в момента управляващото мнозинство.

„Дори и да се направи някакво управление, едва ли може да очакваме то да бъде прекалено устойчиво и да е в състояние да разреши най-очевидната криза, която имаме в момента. Това е политическата криза“, отбеляза депутатът от ГЕРБ.

Той припомни, че политическата криза не е от момента, в който е паднал кабинетът на Петков, а продължава вече година и половина. Според Биков не може да се очаква от служебен кабинет да разреши тази криза. Той подчерта, че дори предсрочните избори няма да я разрешат.

„Миналата година три пъти ходихме на избори и разбрахме, че сами по себе си те не разрешават проблема. За мен „слонът в стаята, който някои от политическите субекти отказват да видят, е, че тази политическа криза не може да бъде разрешена без съдействието на ГЕРБ“, категоричен е народният представител.

Той смята, че това пречи на решаването и на другите проблеми в държавата. Опитът пък ГЕРБ да бъде формулирана не като партия, а като организирана престъпна група и мафия, направил така, че реалностите са отстъпили пред фантазиите на група хора, които по думите на Биков не живеят в реалността.

Предствителят на ГЕРБ прогнозира трудна година. Той припомни, че настоящата политическа криза е довела след себе си и до икономическа криза и социални последствия от нея. Според него преди година и половина България не е била в тежка икономическа ситуация.

Предизвикателствата от коронавируса са били добре преодолени и заради това в момента има и икономически растеж.

„След това политическите процеси доведоха до блокаж на държавата и на системата на управление на процесите. След това те започнаха да се развиват на самотек“, добави депутатът от ГЕРБ.

„В последната година и половина това, което се случва, е да се изхарчат запасите, които има държавата“, казао ще той и направи прогноза, че ако ce въври с този темп на харчене и блокиране на икономическите процеси, до година по това време може да се окажем във финансова криза.

„Според мен актуализацията на бюджета, която беше приета от опозицията, малко от малко предотвратява такъв сценарий, защото компенсациите за цената на тока, които засега са за шест месеца, да продължат и ако има някаква промяна те да бъдат актуализирани“, коментира народният представител

Според него тези компенсации до два три месеца ще дадат някакъв резултат, при който инфлацията ще започне да спада. Биков изрази съжаление, че тези мерки са били предприети прекалено късно и цените са изтървани.

„Наследството на това безвремие, в което живеем в последната година и няколко месеца, е поизпразнена хазна и олекване в контекста на геополитическите процеси. Това е важно в момент, в който светът се променя. Безцелност на управлението и някак си загубихме възможността да водим разговор за това накъде искаме да отидем и какви са нашите цели“, добави представителят на ГЕРБ в парламента.

Според него партията му е задала база и формула за това, върху което може да се води разговор за бъдещо управление, ако спечелят предсрочните избори. Тава е, че държавата има нужда от проевропейско управление което да действа в синхрон и в рамките на ЕС.

„Всеки трябва да направи своя избор както от страна на гражданите, така и от страна на политическите субекти, дали би желал да участва в такъв разговор. Тази формула задава рамка за водене на разговор по отношение на идеите и на посоката. Не по отношение на личности и личностните конфликти и това кой кого харесва и кого не“, завърши Биков.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ