Тотален провал! Излязоха наяве още поразии на кабинета „Петков“, от които България губи стотици милиони

кирил петков

Управлението на кабинета на Кирил Петков е довело до сериозен спад на инвестициите в страната, а сред причините за това са направените административни промени, съобщава „Труд“.

От началото на годината до 6 юли са издадени девет сертификата за инвестиционни проекти на стойност 131,6 млн. лв. А от януари до 12 май миналата година, когато премиер на страната беше Бойко Борисов, са издадени 14 сертификата за инвестиции на обща стойност 795,7 млн. лв.

Това става ясно от писмени отговори на министъра на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер на въпроси на депутата от ГЕРБ-СДС Десислава Трифонова.

Оказва се, че по време на управлението на Кирил Петков, който дойде на власт с обещания за ръст на инвестициите, защото щял да подобри средата за правене на бизнес, планираните вложения в страната са намалели шест пъти. За инвестиции в Северозападния район няма издаден нито един сертификат от януари до 6 юли 2022 г.

От отговорите на Даниел Лорер става ясно, че сред причините за намалението на издадените сертификати за инвестиционни проекти са административните промени, които бяха направени от четворната коалиция с цел да бъдат разпределени министерските кресла. Структурата на Министерски съвет беше гласувана от парламента на 13 декември 2021 г.

Заради преминаването на Българската агенция за инвестиции (БАИ) към новото Министерство на иновациите и растежа са направени промени в Закона за насърчаване на инвестициите, които са обнародвани на 18 март 2022 г.

Затова от средата на декември до 18 март 2022 г. “БАИ нямаше нормативно основание за изпращане на мотивирани предложения за издаване на сертификат до Министерството на иновациите и растежа”, посочва Лорер. Така дори някоя компания да е имала желание да направи инвестиции, процесът е бил стопиран заради административните промени на кабинета Петков.

При управлението на Бойко Борисов е имало ритмичност при издаване на сертификатите за инвестиционни проекти, а и самото издаване на документите е ставало бързо, става ясно от отговорите на Лорер. От 14-те проекта, получили сертификат в периода януари – 12 май 2021 г., шест заявления са подадени в този период и са получили сертификат, а останалите осем са били с подадени по-рано заявления.

От 6-те проекта, за които са подадени документи от януари до 12 май 2021 г., три са били за разширяване на дейността и са на обща стойност 494 млн. лв. Другите три са били нови проекти за 117 млн. лв. Оказва се, че и предприятия, които вече оперират в България, са разширявали дейността си и са откривали нови работни места.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ