Свърши се! БСП върна мандата на президента, Нинова скочи на Радев: На нас дължи мандатите си

нинова радев

БСП връща нереализиран третия и последен проучвателен мандат за съставянето на правителство в 47-о Народно събрание на президента Румен Радев.

Това стана, след като вчера депутатите отхвърлиха вкараната в последния момент точка в дневния си ред за обсъждането и гласуването на договорената през миналата седмица и гласувана във вторник програма за управление от близо 80 точки от Националния съвет на БСП, чрез която лидерката на столетницата Корнелия Нинова искаше да тества дали осиротялата за втори път четворна управляваща коалиция, сведена отново до три партии, ще събере 121 гласа и за съставянето на правителство.

Ако това се бе случило, утре БСП щеше да внесе кандидатурата на Асен Василев за следващ министър-председател и да започни преговори за министрите, които трябва да влязат в следващия кабинет. Депутатите обаче отхвърлиха идеите на червената лидерка и възможността такъв да бъде съставен.

Очаква се президентът Радев да обяви датата, на която ще разпусне 47-о Народно събрание и ще назначи поредното си четвърто служебно правителство, което става с един и същ указ.

Корнелия Нинова, придружена от шефа на парламентарната група Георги Свиленски, Атанас Зафиров и Ирена Анастасова, влязоха в сградата на „Дондуков“2.

Вече в кабинета на президента Румен Радев предостави думата на Свиленски, за да обяви причините за несъставянето на правителство и връщането на мандата.

„ПГ на БСП взе решение да не посочи кандидат за министър-председател и връщаме мандата като неизпълнен“, отбеляза Свиленски.

Радев заяви на свой ред, че благодари за положените усилия за намиране на решения в рамките на трети мандат: „Заедно с неизпълнения мандат управляващата коалиция завещава на служебния кабинет и хаоса в енергетиката. Кризата в енергетиката, която може да прерасне в колапс, е най-тежкото наследство на това правителство“, заяви президента и призова още днес да бъде избран председател на КЕВР“.

„Пожелавам на онези политици, които милеят за бъдещето на България, успех на следващите парламентарни избори“, допълни още той.

Корнелия Нинова се намеси и отговори, че напълно си дават сметка каква тежест е КЕВР да не работи в следващите месеци и заяви, че ПГ на БСП иска да знае дали президентът има намерение да удължи работата на този парламент.

Радев отговори: „Още веднъж призовавам Народното събрание да намери решение на този изключително важен казус до края на тази седмица“.

На излизане от президентството Корнелия Нинова коментира:

„Като мандатоносител направихме всичко по силите си разумно и спокойно да върнем спокойствието на държавата през следващите месеци. Уви, нашата програма не бе гласувана в дневния ред на парламента. ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ с цинична безотговорност хвърлят държавата в хаос. Това, което разбрахме от думите на президента днес, че той ще удължи работата на Народното събрание.

Президентът не е спрял да критикува това правителство от първия ден. Заедно с „Възраждане“ не ни дадоха и сто дни. Смятаме, че той е част от тази група, която свали действащото правителство.

БСП проявихме най-висока степен на отговорност. Още миналата седмица обявих в парламента колко е тежък случая с липса на председател на КЕВР. Никой не ми повярва, но една седмица всички разбраха тежестта на въпроса. Така че не приемаме критиката на президента. Препоръчваме му да се обърне към ИТН. ИТН и Слави Трифонов излъчиха министъра на енергетиката Николов. И той е този, който трябва да носи отговорност.

Нашето правителство беше социален стълб на държавата. Оттук нататък отговорността е в ръцете на президента и той да не се оправдава с нас, а да назначи следващия служебен мандат“.

Тя бе категорична, че програмата на БСП, представена в парламента, ще е в основата на предизборната на БСП: „Готови сме с летящ старт в следващия парламент да започнем. Проблем е, че очевидно няма да има хартиени бюлетини. Това е проблем и за България, защото представлява ниска избирателна активност“.

Нинова заяви, отговаряйки на въпрос на журналиста от ПИК Ива Николова, че не съжалява, че е издигнала Румен Радев: „Аз издигнах Румен Радев, персонално. Той дължи и двата си мандата на БСП“.

„Отсега да кажа – няма да носим отговорност за работата на служебния кабинет, тъй като никой не се е обърнал към нас за министри. Да се знае, че БСП не участва в този кандидат! Оттук нататък да се обръщат към ГЕРБ и останалите – отговорността е Там!“, категорично заяви Корнелия Нинова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ