ДБ на „спонтанен протест“: Служебният кабинет е „оръжие на Путин“ срещу демократичния свят

христо иванов атанас атанасов

„Демократична България” се обявява категорично против връщането на „Газпром” като доставчик на газ за България и настоява за ясна позиция по действията на служебното правителство от всички политически сили, които се определят за изповядващи евроатлантически ценности.

Това се казва в позиция на ДБ, разпространена до медиите. Коалицията зове привържениците си да излязат на протест утре вечер, за да спрат унижението пред газовия ботуш на Кремъл.

„Призоваваме тишината на политическите сили, които ще участват в предстоящите парламентарни избори, да спре и да отворим широко очите си за настъпващото предателство на служебния кабинет. Служебното правителство продава България, като неотклонно се опитва да върне страната в зависимост от Кремъл“, се казва в позицията.

Според коалицията, служебният кабинет умишлено пропускал възможности да осигури газови доставки от други източници, „включително и вече договорени“.

„Кабинетът „Донев” използва най-ефективното оръжие – страха и манипулацията, за да убеди обществото в неизбежността на завръщането към „Газпром”. Правителството се скри зад представители на работодателите и синдикатите в реализирането на очевидния план за връщане към руската газова зависимост. Направи българския бизнес и работещите говорители на техните неверни и откровено лъжливи твърдения. Кабинетът „Донев” се доказа като основно оръжие на Кремъл в хибридната война в България и авангард във войната на Путин с демократичния свят“, казват ДБ.

„От нахлуването на руските войски в Украйна Путин шантажира европейските страни с пускането и спирането на газ, с което доказа, че Кремъл не е надежден партньор, за какъвто петата колона на руските интереси претендира. Връщането към договора с „Газпром” ще зачеркне шансовете на България да търси неустойки затова, че едностранно бяха променени условията за плащане през април. Ако България изпълни руските условия и започне да плаща в рубли, ще изпитаме национално унижение, сравнимо с искането ни да станем 16-а съветска република“, се казва в изключително крайната позиция.

„Демократична България” задава няколко въпроса директно на президента:

1. Кой ще поеме валутния риск, ако се приеме ултиматумът на Москва за плащане в рубли?

2. Колко и какво ще загуби България, отказвайки се от възможността да поиска компенсации за неизпълнение на договора от страна на Русия, ако сега приеме ултиматума за плащане в рубли и се откаже от оригиналните условия по договора?

3. Как рискът Москва да ограничи или спре доставките през зимата не ни хвърля в сериозна газова криза?

4. Чии интереси обслужи, отказвайки 6 от 7-те танкера, част от действията на Европейската комисия по осигуряване на алтернативен газ за Европа?

5. Защо служебното правителство не поиска от Гърция и Турция свободни слотове за втечнен газ на най-високо политическо ниво?

6. Какво не знаем, за безрезервната вяра на служебното правителство в геополитическото оръжие на Кремъл наречено „Газпром”?



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ