Пристиснаха с неудобни въпроси Велислав Минеков, той изригна: Как да съм в адекватно състояние?!

велислав минеков

Служебният министър подмина половината въпроси на журналистите. Обвини общината и собствениците за всички беди в Тютюневия град и обяви, че НИНКН е съзнателно унищожен. Пред екип на Марица, той отговори на няколко въпроса:

– Г-н министър, втори ден идвате в Пловдив. Като министър ли сте тук, или като гражданин?

Без отговор

– Това политическа акция ли е, или отговорно държавническо действие в защита на интереса на пловдивчани?

– На коя партия да е PR акцията? Ако сте от „Да, България“…

– Паметници на културата ли са били двата склада, срещу чието събаряне протестирате, към момента на издаване на заповедите за събаряне?

– За тези сгради има решение на специализирания съвет на НИНКН, че са паметници на културата. Имаше опит това решение да се изпревари, но това няма да се случи. На страницата на министерството сме отправили обръщение към Пловдивската община, кмета и главния архитект, към ОД на МВР. Допълнително сме предупредили още сутринта органите на реда да защитят това, което е останало от склада. Това е пълна трагедия! Собствениците ще имат много работа по отношение на възстановяване на това, което са извършили.

– Според вас незаконни ли са действията на собствениците на складовете, при положение че те имат документи от НИНКН, че не са паметници на културата?

– Ако бях прокурор, щях да ви го кажа веднага.

– Ако са имали изрядни документи при старта на събарянето, защо е мобилизиран целият държавен апарат, за да се възпира работата на частни собственици и инвеститори?

– На вчерашното заседание на специализирания съвет на НИНКН единодушно беше подкрепено предложението за даване на статут на паметник на културата на сградата на бул. „Христо Ботев“ 51. Надявам се собствениците на сградата бързо да я възстановят, поне фасадата. Те са уведомени, ще представят проект.

– Според оценките на експертите в Община Пловдив сградите са опасни и ако не бъдат съборени контролирано и според правилата за безопасност, могат да доведат до голяма трагедия при самосрутване. Кой ще отговаря, ако това се случи?

– А ако падне метеор? Не трябва сградите да бъдат в състояние пред срутване. Ще отговаря собственикът, който го е допуснал. На второ място – Общината.

– Какво цели НИНКН с решението да бъде даден статут на единичен паметник на културата за склада на бул. „Христо Ботев” сега, когато сградата вече я няма. Не е ли нонсенс разпореждането да се входира в Общината план за укрепване на несъществуваща сграда. Какво се цели с тези административни хватки?

Без отговор

– Според вас какво трябва да се случи в Тютюневия град? Как виждате бъдещето му и кой трябва да каже на собствениците какво могат и какво не могат да правят със сградите?

– Целият ансамбъл трябва да бъде защитен като културна ценност на Пловдив. Под закрила ще бъдат поставени 12 обекта в Тютюневия град. Надявам се тази закрила да се следи не само от министерството, но и от кметството. Предполагам, че кметът на Пловдив е заблуден, което се случва с усилията на негови помощници, включително и на главния архитект. Той по закон трябва да опазва това съкровище. Да не му е виновно НИНКН и министерството, защото той е тук.

– Доволен ли сте от работата на НИНКН и директора му арх. Петър Петров? Знаете ли колко преписки, касаещи застрашени паметници на културата, се бавят в момента в Института?

– Ситуацията с НИНКН е следната: НИНКН беше напълно съзнателно унищожен, за да виждаме ето такива случаи. По времето на проф. Кръстев в НИНКН бяха 2800 служители. По времето на г-жа Кандулкова, когато тя поиска увеличаване на бройката заради критичното състояние – 120 души, тя беше уволнена дисциплинарно. Накрая НИНКН остана с 45 служители. Моят завет беше да се увеличи щатът и заплатите, защото специалистите никога няма да започнат с 900 лева заплата. Бъдете пловдивчани и в костния си мозък, както съм и аз! Пазете си културното наследство! Очаквах да има много повече граждани на протеста, а вижте какво нещастие сме.

– Знаете ли, че арх. Петров живее на семейни начала с арх. Петкана Бакалова, която е главен двигател на тези протести и има бизнес интереси, свързани с тази зона? Не ви ли се струва, че шефът на НИНКН е в конфликт на интереси?

Без отговор

– Знаете ли, че в сградите се събират клошари и наркомани? Има сведения, че тук обикалят и педофили, а наблизо има две училища. Ако стане някоя голяма беля, кой ще носи отговорност?

Без отговор

– Война ли обявявате на собствениците? Някои се заканиха да ви съдят за злоупотреба с власт.

Без отговор

– Вярно ли е, че снощи сте нахлули в частния имот на бул. „Христо Ботев”, разправяли сте се с охраната и сте късали обезопасителните ленти? Свидетели на случката твърдят, че сте били в неадекватно състояние. Пихте ли, преди да дойдете пред склада?

– Права сте. Не бях в адекватно състояние. Бесен бях. И сега съм бесен. Как да съм в адекватно състояние? Посред нощ съм идвал тук. Но аз не мога да пия. Мога да пия бира от време на време и нищо повече. Пия малко напоследък.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ