СКАНДАЛ! Синеморец на бунт срещу пишман еколога Белев, гневни протестиращи го подкараха

e85c24ca3e818dd3d3da2b122f5b5f0e

Синеморец въстана срещу пишман еколога Тома Белев и еколози от зеления октопод, създаден именно от бившия заместник-министър на околната среда и водите.

Наследниците на земеделски земи, които отдавна са влезли в регулацията на Синеморец и купувачи на част от тези имоти през годините, обявиха гражданско неподчинение. В 12 часа те блокираха пътя при моста над река Велека в знак на протест срещу еколози като доскорошния заместник министър Тома Белев, според техните определения.

Под необоснования и произволен натиск на зелените организаци държавните институции от години препятстват развитието на района, въпреки че по силата на държавната санкция парцелите имат урбанизиран статут от близо 25 години, обстоятелство, което доказват изрядните документи, казват протестиращите, цитирани от „Флагман“.

Недоволните са категорични, че тези терени не представляват защитени територии или пясъчни дюни и не застрашават биоразнообразието в региона.

„Служебното правителство да вземе устойчиви решения и да реши проблема със земите в местността „Поляните“ край Синеморец, защото всичко, правено досега, което ограничава собствениците на терени там, е продиктувано от политически интереси“, каза по отношение на причината за днешния протест, който блокира моста на Велека Мария Инджова – председател на Алианса по туризъм за Югоизточния регион.

Инджова изтъкна, че в продължение на над 30 години, корпоративни интереси спират реализацията на идеи на собственици на земи в красивата местност и те не могат да реализират своите проекти, който представляват местна инвестиция.

„Преди две години беше изработен проект за наредба към Закона за устройството на територията, конкретно за Българското крайбрежие, с който се решават всички ни проблеми. Това обаче не се случва, защото държавните служители и администрацията като цяло изглежда не иска да си свърши работата. Чакаме подпис от министрите на регионалното развитие и благоустройството, под чиято шапка е всичко тук, от този на туризма, на земелделието, на околната среда и водите, и от този на туризма. Служебното правителство може да направи всичко това“, каза Инджова.

На протеста днес направи впечатление присъствието на мъж с жълта тениска и колело, който стоеше настрана от недоволните. Той, оказа се, е кандидатът за народен представител от 2-ри

МИР-Бургас от листата на “Демократична България“ – Николай Найденов (на колажа). Той беше веднага разпознат като политик от протестиращите и като част от враговете на групата, която опитваше днес да защити своите интереси.

Найденов опита да обясни, че присъства на митинга в качеството си на еколог и че „никой не може да го накара да си тръгне“. В крайна сметка обаче велосипедистът си тръгна, след като бе отпратен от протестиращите с ругатни.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ