Народът изтръпна от ужас! Пожарни окупираха центъра на Пловдив, вият сирени

пожарна

Какво гори? Това попита уплашено пловдивчанин, след като чу вой на сирени по главната улица. Човекът още повече се стъписа, когато видя, че три пожарни са разпънали стълби около шадравана пред общината, предава 24 часа.

„Нищо страшно. Днес започва Седмицата за пожарна безопасност“, обясниха засмени огнеборци.

През това време десетки деца обикаляха червените автомобили, придружавани от майките си. Огнеборци им показваха шлангове, стълби и детайли от колите, с които потушават пламъците.

40-метрова автомеханична стълба се извисяваше над шадравана, издигната от единия специалиализиран автомобил. Децата го гледаха с интерес. Някои слагаха предпазни каски и светлоотразителни жилетки. Други се качваха на самите машини, за да се почувстват като огнеборци.

В огромна метална тава сипваха гориво и я запалваха, а след това светкавично я загасваха.

До Копчетата е разположена сцена, на която артисти от Кукления театър представят реална история за две деца. След като баба им излиза и ги оставя сами, те решават да си поиграят с кибрит и предизвикват пожар, който огнеборците трябва да загасят. Постановката продължава с наводнение и показва работата на пожарникарите в реална ситуация.

“Много е интересно, бихме искали да станем огнеборци”, казаха 12-годишните Георги и Алекс, след като слязоха от стълбата на противопожарния автомобил. Те разбират, че работата на пожарникари е опасна, но въпреки това имат желание да помагат на хората.

“Най-важна е превенцията. Трябва да възпитаме и да ограмотим децата в сферата на пожарната безопасност, за да намалим максимално инцидентите”, обясниха от Пожарната. Тази седмица те ще организират срещи с ветерани огнеборци, както и демонстрации на евакуация в детски градини в Пловдив и областта.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ