Решено е! Даряваме зимни обувки и дрехи на Украйна от резерва на МО, разноските – за сметка на бюджета

гълъб донев

България изпраща хуманитарна помощ за Украйна под формата на зимно облекло и обувки и отпуска близо 590 хил. лева за друга международна помощ. Това реши служебното правителство днес, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Предвидените за предоставяне облекла и обувки не представляват униформено облекло по смисъла на регламентиращите документи, уточняват от служебното правителство. Дарението се осъществява в отговор на получено искане от украинската страна за осигуряване на медицинска техника и имущества, топли дрехи и екипировка за наближаващия зимен сезон. Посочените количества са от дългосрочно съхраняваните запаси от облекла и обувки за нуждите на Българската армия и са напълно годни за използване.

Червеният кръст спря работата си в Украйна от съображения за сигурност

Необходимите дейности по организацията, подготовката, транспортирането и предаването на материалните средства на съответните оторизирани лица от Украйна ще бъдат осъществени от Министерството на отбраната и от структури от състава на българските Въоръжени сили. Разноските ще са за сметка на бюджета на ведомството за настоящата година.

С друго решение Министерският съвет одобри предоставянето на сумата от 586 751 лева по линия на официалната помощ за развитие на България. Средствата ще бъдат разпределени за предоставяне на вноски за международни организации, както следва:

САЩ обявиха допълнително финансиране за модернизацията на Българската армия

– 78 233 лева по тематичен апел на Международния комитет на Червения кръст за хора с увреждания под формата на хуманитарна помощ за Ирак;

– 48 896 лева към Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци;

– 215 142 лева към Световната продоволствена програма под формата на хуманитарна помощ за Алжир, Пакистан и Нигерия;

– 88 013 лева към Международната агенция за атомна енергия за реализиране на проект „Zoonotic Disease Integrated Action“;

– 97 792 лева към Европейския фонд за демокрация, целево насочени за Република Северна Македония;

– 58 675 лева към основния бюджет на Службата на Върховния комисар по правата на човека.

Участието на България в посочените инициативи допринася за реализиране на външнополитическите цели на страната ни в обществено значими области и за утвърждаване на доброто име и авторитет на страната.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ