Цеков: Има нещо с нередно с машинния вот! Паника тресе ПП и ДеБъ стане ли въпрос за проверка

кирил петков дебат

Дори да не просъществува дълго, този Парламент трябва да отмени машинното гласуване, ако искаме честни избори.

***

Паниката, която обхваща олигархичния хомонкулус, наречен „Продължаваме промяната“ и техните единородни близнаци от ДБ, колчем се постави въпроса за проверка на машините за гласуване, на софтуера и на частните фирми и лица (все близки до тези две формации!), на които ЦИК е поверила съхранението и поддръжката на машините, е ясна индикация, че има нещо с нередно с машинния вот.

Няма да се уморя да повтарям нещо, което в цяла Европа е добре известно, само тук се намират хора, които си въобразяват, че разбират повече от цяла Европа. Инженер Бай Ганьо е туй, не е шега работа.

Първо, гласуването с машини е много по-уязвимо за фалшификации и подмяна на вота от традиционното гласуване с хартиени бюлетини. Проблемът обаче е още по-голям – при машините и техния софтуер практически е невъзможен какъвто и да е надежден граждански контрол – от изборна администрация, партии, застъпници, наблюдатели – върху коректността на софтуера и начина, по който се отчитат гласовете в „черната кутия“ на машините. Поради тези причини, доказани и емпирично, машинно гласуване няма никъде в Европа в национални избори, а там където го бяха въвели – Германия, Ирландия, Холандия, го отмениха.

Второ, плоска лъжа и залъгалка за наивници е, че с машинното гласуване се намалявал контролирания и купения вот. Истината е, че по никакъв начин не се намалява и не може да се намали чрез машините. И едно от свидетелствата за това е ненамаляващият брой полицейски проверки и досъдебни производства за купуване на гласове.

Има достатъчно „техники“ да се контролират и пазаруват гласове и при машинно гласуване, а сигурно ще бъдат измисляни и нови, все по-софистицирани. Технологията на гласуване сама по себе си никога не е пречка за купуването на гласове.

Трето, единственото предимство на машинния вот е липсата на недействителни бюлетини. Но на фона на далеч по-големите проблеми със сигурността на вота, това е пренебрежимо малък аргумент в полза на машините.

Отменете машинното гласуване! За да има шанс за честни избори. Отстранете безконтролните частни фирми и лица, на които сега ЦИК е поверила на практика всички ключови елементи от изборния процес. Това не са частни избори. Държавата няма право да абдикира!

От Фейсбук профила на експерта по Конституционно право проф. Борислав Цеков



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ