Тома Биков с горещи разкрития за следващите ходове на ГЕРБ: Готови сме да предложим кабинет

тома биков

Не смятам, че се случи нещо, което не беше видяно от наблюдаващите заседанието на парламента. Така или иначе положението беше стигнало до блокаж през първите два дни. Знаете, че в края на първия ден се появи предложението на „Демократична България“ да има ротационен принцип на председателство, като Росен Желязков трябваше да води един месец, Никола Минчев – следващия един месец и т.н. Ние почти веднага приехме това предложение, след като то излезе, но малко по-късно от „Продължаваме промяната“ дадоха пресконференция, с която оттеглиха Никола Минчев за председател, с което практически отхвърлиха идеята на Христо Иванов да има ротационно председателство. Това заяви пред ПИК TV зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Тома Биков относно сагата с избора на председател на 48-ия парламент.

По думите му от „Демократична България“ е дошло и предложението, след като не може на политически принцип да стане изборът на председател, той да се случи на технически принцип – например на база възраст. Според него така се е завъртял вариантът за излизане от блокажа на Народното събрание, за да не се стигне и до конституционна криза. Той отбеляза, че изборът на Вежди Рашидов в тази ситуация е подходящ избор, в който се вижда отвъд техническия критерий, символ на това, че не е лошо един по-възрастен човек, по-улегнал и над нещата да бъде на чело на парламента, за да зададе един по-спокоен тон в залата на Народното събрание, което е много фрагментарно и отдадено на дребни страсти. Биков подчерта, че ако ГЕРБ са предложили Рашидов за председател, това е щяло да се изтълкува от другите като политическо предложение, а не като техническо.

„Истината е, че госпожа Нинова, от една страна, и „Демократична България“, от друга страна, можеха да разрешат този казус. „Демократична България“ тръгнаха да го решават с различни предложения за начини на избор, а госпожа Нинова пое риска да предложи тази кандидатура и аз смятам, че това беше решаващо в този момент, защото ние бяхме изправени пред въпроса дали да влезем в конституционна криза освен всички останали, или да избегнем този сценарий, който нямаше да е никак добър. Аз мисля, че в този смисъл госпожа Нинова постъпи правилно и до голяма степен смело. Нещо, което нито една от другите по-малки партии в 48-ото Народно събрание някак не искаше да поеме като сериозен товар върху гърба си“, поясни зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ.

По въпроса дали биха подкрепили внесена от БСП промяна в изборния кодекс и връщането на хартиените бюлетини в изборния процес Биков отбеляза, че ГЕРБ имат позиция по въпроса и тя не е променена. Той припомни, че по думите му машинното гласуване е било прието за една нощ в 45-ото Народно събрание.

„Един законопроект, който беше писан на коляно, без да се отчита изобщо подготовката на Централната избирателна комисия да организира тотално нов начин на излъчване на изборен резултат. Това не е обвинение към ЦИК, защото тези процеси изискват време, за да се гарантира честност и липса на съмнение в този процес.“ подчерта Биков

Той отбеляза, че винаги е застъпвал тезата, която е на полския дисидент Адам Михник, който казва, че Демокрацията е за всички, демокрацията предполага всеки да може да упражни правото си на вот. Всичко извън това не е демокрация, а нещо друго. По думите му машинното гласуване е очевидно, че създава пречки пред определени хора, по-възрастни или такива, които се притесняват от машини.

„Това е нещо, на което така наречените партии на протеста или на промяната много се радват. Аз не смятам, че това е повод за радост, защото избирателната активност регистрира рекордно ниски нива – нещо, което не го отдавам само на машините, но съм абсолютно убеден, че и машините играят много сериозна роля в това отношение“, добави депутатът.

Той поясни, че от ГЕРБ предлагат да се върне Старото положение, при което е можело да се гласува с машини и с хартия. По думите му това не означава, че процеса по изчистване на съмненията в машинния вот трябва да спре. Той смята, че не е достатъчно някой да вижда т.нар. сорс код, а той да се анализира с необходимото за това време от специалисти, които добре познават и работят с тази материя.

„Това нещо не се е случило в предишните избори, нито на които и да било преди тях. Така че трябва да се положат задължително усилия в тази посока. Да се даде възможност този код наистина да бъде анализиран, да бъде гарантирано, че това е кодът във всички машини и след това да се направи втора стъпка. Вие знаете, че има разписки, които се броят, но нашето наблюдение показва, че в 2/3 от комисиите тези разписки не се броят реално, а просто членовете на СИК попълват в протокола резултатът от протокола на машинното гласуване. Затова би трябвало разписките да се броят в друга среда или други хора. Най-подходящото място за това е в ЦИК“, категоричен е депутатът от ГЕРБ.

Той е категоричен, че ГЕРБ ще препотвърдят позицията си от трите предишни народни събрания и ще гласуват за въвеждане на смесен начин на гласуване с машини и хартиена бюлетина.

Биков отбеляза, че ГЕРБ са готови да предложат кабинет в това Народно събрание и да извървят пътя на процедурата до край.

„Според мен най-крайният вариант, при положение че всичко останало не се осъществи, би трябвало да бъде предложение на кабинет на малцинството. Друг е въпросът до колко това има шанс да мине, Друг е въпросът дали това ако мине би било най доброто за страната. Ние сме изправени пред толкова много предизвикателства, че няма как, а и българските избиратели го казаха, няма как една партия да носи сама отговорността за това. Аз, за съжаление или за щастие, виждам едно желание във всички партии да има правителство. Но от друга страна почти всички партии казват „хубаво е да има правителство, обаче ние да стоим отстрани и да му казваме какво да прави, пък то да си носи отговорността“, подчерта депутатът от ГЕРБ Тома Биков.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ