Демерджиев очерта бъдещето пред засегнатите села в Карловско: Парламентът да приеме решения!

иван демерджиев 1

„Парите за подпомагане на засегнатите села в Община Карлово ще дойдат от бюджета на Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерския съвет“, заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев от трибуната на НС в отговор на въпрос на Иван Червенков от ГЕРБ-СДС.

Секретарят на комисията всеки ден е в кореспонденция с областния управител на град Пловдив, така че правим всичко възможно, за да подпомогнем гражданите на засегнатите села. На депутатски въпрос относно състоянието на фургоните, които трябва да служат за подслон през зимата на най-засегнатите граждани, Демерджиев обясни, че са готови, пише БГНЕС.

„Ние правим всичко по силите си, в кореспонденция сме с Министерството на околната среда и водите, но парламентът трябва да приеме законодателни решения, за да се реши какви грижи да се положат за инфраструктурата на три от засегнатите села“, допълни още Демерджиев.

Той акцентира и на дейността на доброволците.

„Много граждани се включиха и това е начинът, защото само така можем да се справим с такова бедствие – държава и граждани“, коментира Демерджиев.

Той припомни, че на трите общини бяха отпуснати средства за възстановяване на щетите – разходи по почистване, за възстановяване на инфраструктурата, а до края на годината има готовност да бъдат отпуснати пълните суми.

Има готовност и за подпомагане на хората, ако нямат застраховка.

„До този момент очакваните размери на щетите по отношение на Карлово, Калояново и Марица са малко над 60 млн., като МРРБ, МОСВ, МВР са планирали да отделят средства и Комисията за възстановяване и подпомагане да допълни нужната сума“, каза той.

Демерджиев призна, че има неизплатени около 2 млн. лв. за тежката техника, но се очаква около 10-15 ноември да се проведе следващото заседание на Комисията и да бъдат отпуснати тези средства.

По думите му това е най-масивното присъствие на техника и хора по отношение на подобно бедствие.

„Хората на място посочиха, че причината за бедствието освен падналото голямо количество дъжд, е и незаконна сеч и тече проверка по тези сигнали“, отбеляза още Демерджиев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ