ГРЪМ! Иван Гешев при срещата с ДПС: Всички ние сме в дълг на хората. Има разделение на властите

иван гешев

“Възприемам тези разговори като начало на диалог за решаването на важните проблеми на българските граждани“, заяви главният прокурор Иван Гешев при срещата си с ДПС. Той уточни, че е важно да се чуе и мнението на експертите, следователите, прокурорите и съдиите, когато се говори за съдебна реформа.

Гешев подчерта, че има разделение на властите и никога не си е позволявал да се меси в изпълнителната, но без диалог и взаимодействие няма как да се решават проблемите. Гешев цитира решение на Конституционния съд, че между властите не може да има китайски стени.

„Въпросът за реформата има и морални измерения“, заяви Гешев и разказа историята на Никодим Попов, който е осъден на смърт, но съдията му предлага 20 години затвор, ако се признае за виновен. До него пък стои майка му, в народна носия, обикновена жена, която му казва: Сине, ако не си виновен не се признавай за такъв.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че безспорно всички са в дълг на обществото, а що се отнася до разделението на властите е нещо, което трябва да се спазва.

„Ние имахме дори мото на една от нашите кампания – „Възстановяване на държавността“, като дефинирахме ясно какво разбираме ние под това мото. Държавните органи и институции, различните власти да работят в диалог, синхрон съгласно компетенциите им според Конституцията. За съжаление от няколко години, а и последните дни в Народното събрание, виждаме как рамбовщината излиза на преден план, а не компетенциите ни спрямо Конституцията. Така всеки си раздава справедливост според неговите си разбирания, а тогава демокрацията е в тотална криза“, каза още лидерът на ДПС. Той допълни, че властите не трябва да са бухалка срещу хората и бизнеса, а в негова услуга, като това може да се случи когато, основата на демокрацията стане основна ценностна система на цялото общество. Да се спазват правилата и свободите заедно със законите. „Тогава вече властта няма и няма да има нужда да е бухалка. Нещо на което ставаме свидетели последните две години, дори злоупотреба със закона“, допълни още Карадайъ.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ