На границата ни е ад! Хората живеят в страх: 133 552 нелегални мигранти опитали да влязат у нас

мигранти

Рекорден мигрантски трафик отчете вътрешният министър Иван Демерджиев по време на парламентарния контрол. „Тази година сме подложени на безпрецедентен мигрантски натиск, но правим всичко да бъде удържан. От началото на годината 133 552 души са направили опит да преминат турската граница, като не са успели“, каза той. „Бройката е най-високата изобщо откакто има мигрантска вълна.“, изтъкна министърът.

Демерджиев обясни, че има образувани над 200 разследвания срещу групи за трафик на мигранти. „Прилагаме редица мерки“, допълни министърът и изреди отпуснатите средства за ремонт на инфраструктурата в 30-километровата погранична зона, включването на армията в опазването на границата, както и в всички налични технически средства и допълнителни, хеликоптери на „Гранична полиция“ и на МО, както и дронове. Последните се използват не само да следят мигрантските групи, но и „от друга страна – действията на нашите служители, дали съдействат на такива мигрантски групи“.

„Смятам, че се справихме с мигрантския натиск“, обобщи министърът. Той отчете, че 87% от капацитета на центровете за мигранти е запълнен. В центъра в София се намират 400 мигранти, а в Любимец са 968. В Харманли са настанени 1518 лица, каза Демерджиев, като добави, че това прави 91% запълване на капацитета. В разпределителния център в Пъстрогор пък се намират 125 чужденци, което е 39% от капацитета му. „Разпределят се и по националност, защото има доста сериозни проблеми, когато се смесват различните групи“, каза Иван Демерджиев в отговор на соцдепутатката Смиляна Нитова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ