Министърът на енергетиката обяви голяма новина за газа: Очакваме в най-скоро време…

росен христов

България очаква възможно най-скоро да се активира споразумението за доставки на природен газ от Египет. Това е заявил българският министър на енергетиката Росен Христов пред египетският всекидневник „Дейлинюзиджипт“, цитиран от БТА.

Страната ни очаква окончателните детайли от страна на Египет относно подписване на споразумението. Властите в София се стремят да засилят сътрудничеството си с Кайро в сферата на енергетиката, е добавил министър Христов в кулоарите на 27-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (КOП27), която се провежда в египетския курорт Шарм ел Шейх.

Миналия месец България и Египет подписаха меморандум за разбирателство за доставки на втечнен природен газ. Тогава българският енергиен министър изрази желанието на страната ни Египет да бъде един от важните източници на газ, който да задоволи част от потреблението на България на фона на забележителните исторически отношения и желанието за разширяване на сътрудничеството между двете държави, особено в областта на енергийните доставки, припомня египетското издание.

По време на посещението на българския министър на енергетиката в Египет в края на октомври бе договорено подписването на меморандум за разбирателство за развитие на техническо, научно, технологично и търговско сътрудничество в сферата на петрола и газа по начин, който постига обща полза и за двете държави.

През септември българският президент Румен Радев и египетският му колега Абдел Фатах ас Сиси обсъдиха начини за укрепване на двустранното сътрудничество в енергийния сектор.

Двустранните политически отношения между България и Египет са традиционно добри, посочва на официалната си страница българското външно министерство. Египет е първата арабска държава, с която България установява дипломатически отношения на 3 февруари 1926 г., и е най-големият търговско-икономически партньор на България в Близкия изток и Африка.

Двустранните отношения се основават на широка договорно-правна база, включваща 23 документа. Добре развита правна рамка има в областта на селското стопанство, търговията, икономиката и военното сътрудничество.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ