ГОРЕЩО! Премиерът Донев бесен, готов е с ответни мерки за Шенген “ако не надделее разумът“

гълъб донев

Правителството има готовност за ответни мерки, ако Нидерландия и Австрия наложат вето на българското членство в Шенген, заяви служебният премиер Гълъб Донев. Той изрази надежда, че в оставащите дни може да „надделее разумът“ в партньорите от Шенген.

Премиерът Гълъб Донев свика днес среща за Шенген с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, на външните работи Николай Милков и на правосъдието Крум Зарков.

„Направихме общ преглед на действията, предприети от служебното правителство през последните дни и седмици за осигуряване на подкрепата на нашите партньори за членството ни в Шенген. В хода на срещата бяха коментирани и изразените публично през последните няколко дни позиции на министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте и австрийския канцлер Карл Нехамер против приемането на България в Шенген“, разказа премиерът след срещата.

България покрива всички критерии за членство в Шенген, увери Гълъб Донев.

„Критериите за присъединяване към Шенген, които са изцяло технически, бяха покрити от България още през 2011 г. Това е добре известно на всички участници в Шенгенското пространство, включително на правителствата на Нидерландия и на Австрия“, посочи премиерът.

„Имаше две проверки за изпълнение на критериите за членство на страната ни в Шенген. И двете завършиха с положителни за България доклади. В допълнение, от посолството на Австрия в София направиха проверка – също положителна. Резултатите от тези проверки категорично показаха, че България покрива всички критерии за членство в Шенген“, разказа служебният премиер.

„Със съжаление отбелязвам, че въпреки отправената покана, нидерландската страна избра да не вземе участие в тези проверки. В този смисъл изразените впоследствие от премиера на Нидерландия резерви, които се аргументират с липсата на увереност именно по отношение на изпълнението на критериите за членство от България, не само звучат повече от неубедително, но и се опровергават от заключението на Европейската комисия. Противоречат на позициите на всички държави членки и на недвусмисленото становище на Европейския парламент“, допълни още Донев.

Той припомни, че през 2019 г. Европейската комисия е изразила становище, че България е покрила шестте основни критерия по Механизма за сътрудничество и проверка, във връзка с върховенството на закона у нас и не се налага изготвянето на нови доклади. Донев отбеляза още, че страната ни непрекъснато полага усилия в тази посока, давайки за пример предложените нормативни промени по Плана за възстановяване и устойчивост.

Премиерът увери, че България продължава да полага и външнополитически усилия, за да убеди своите партньори, че изпълнява всички свои ангажименти.

„Само в рамките на последната седмица бяха проведени десетки срещи и телефонни разговори на високо и най-високо ниво. На първо място това бяха разговорите, които президентът Румен Радев проведе с председателя на Европейската комисия Урсула фонд дер Лайен, министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте, с австрийския канцлер Карл Нехамер и с президента на Австрия Александър Ван дер Белен“, посочи още Гълъб Донев.

Според премиера отрицателните позиции на Нидерландия и Австрия са „продиктувани от вътрешнополитически съображения“, отколкото от реално идентифицирани недостатъци по прилагането на Шенгенските правила от България. Гълъб Донев увери, че в оставащите няколко дни до 8 и 9 декември, когато ще се проведе заседанието на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“, страната ни няма да пести усилия в търсене на подкрепа за преосмисляне на позициите на Нидерландия и Австрия.

Източник: БТА, БНР, Нова тв



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ