Бивш посланик на България в ООН алармира: Случаят с Грозев е заплаха за открита саморазправа

Стефан Тафров

Христо Грозев отдавна боде очите на руските власти с много смелата си журналистическа дейност. Това е опит за сплашване на този журналист. Това заяви пред БНР Стефан Тафров, бивш посланик на България в ООН и в няколко европейски страни.

Той припомни, че на Грозев му е забранено да пребивава в Русия.

Според Тафров България трябва да протестира остро срещу тези опити за сплашване. Той подчерта, че в дипломацията времето за реакция е много важно.

По-добре късно, отколкото никога, но едва ли Митрофанова щеше да бъде извикана във Външно министерство, ако нямаше тази реакция от българското обществено мнение, отбеляза Тафров.

По негови думи това е атака към България.

Това е опит за сплашване на България, на която в Москва се гледа като на най-слабото звено в НАТО, с известни основания, посочи дипломатът.

Той изрази силно безпокойство за Грозев, тъй като вижда открита заплаха за някакъв вид саморазправа с него.

Тафров допълни, че руските тайни служби „имат навика“ да се саморазправят с „неудобни хора“ и на територията на натовски държави.

Тук се поставя и въпросът за нашите тайни служби – по какъв начин ще му окажат съдействие да избегне тези заплахи, отбеляза той.

Относно партийните реакции по случая дипломатът направи връзка и нарече още „скандален“ случая с Пловдивския панаир. Той подчерта, че е много важно почетният консул на Руската федерация у нас Георги Гергов, „който не крие връзките си с Москва“, „да не получи контрол върху Пловдивския панаир“.

Тафров вижда „политически сговор между ГЕРБ и БСП“.

Според него войната ще продължи дълго.

Режимът на Путин отиде твърде далеч, той анексира юридически голяма част от украинската територия, припомни той и допълни, че в момента военните действия се водят отчасти на руска територия.

„Междувременно решимостта на Запада да помогне на Украйна не отслабва. Путин е в много тежка ситуация, в която трябва да продължи напред, а това обрича на страдания украинците през следващите месеци“, прогнозира Тафров.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ