НОВО 20! Машината ще пуска бюлетина като билетче от метрото

машина

На хартия като билетче за метрото ще бъде отпечатвана новата бюлетина за гласуване от машината. Тя ще бъде по-твърда от досегашната, която е по-скоро като касов бон и затова ще може лесно да се сгъва и пуска в урната.

Този пример дадоха експерти от печатарския бизнес пред “24 часа”. В последния работен ден, преди да излязат в коледна ваканция, депутатите преодоляха президентското вето върху Изборния кодекс. Така те запазиха промените, с които връщат хартиената бюлетина, а машините стават принтери за втори вид бюлетини, които отново ще се броят ръчно. От устройствата за гласуване няма да се извлича резултатът наготово, както беше на вота през октомври. Той ще се съхранява в паметта им, но ще се ползва за сверяване единствено при оспорване на изборния резултат по съдебен ред. Секционните комисии ще сумират резултата от преброените хартиени бюлетини от стария вид и принтираните от машините.

В кодекса е записано, че за новия тип машинни бюлетини трябва да се използва специализирана хартия със защити, въведени от БНБ. Именно затова депутатите от “Промяната” и ДБ предупредиха, че следващите избори явно ще са само “хартиени” – новата хартия със защити няма как да се осигури за предсрочни избори напролет, защото на БНБ ѝ трябват месеци, за да бъде произведена.

Никъде не пише, че хартията трябва да е с воден знак – и досегашните хартиени бюлетини нямат такъв, стана ясно обаче по време на бурния предколеден дебат в НС.

Става въпрос за термотрансферна хартия. Различното е, че тя трябва да е около 70 грама, за да може да се сгъва и върху нея да се нанесат защити като за документ. Такава се ползва на много места в България, затова количества има

Според запознати проблем може да има с разролването на такива малки ролки, но имало достатъчно печатници у нас, които могат да го направят.

По експертни сметки е нужна около 3 тона хартия – 12 хиляди ролки за всички машини и 5000 резерва.

Една ролка е дълга около 50 метра, а една разписка – около 10 см. Т.е. спокойно с една ролка на една машина могат да гласуват 500 души.

Очаква се темата за бюлетините от машини да се обсъжда и на първото заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК) след празниците – на 5 януари.

Комисията е имала заседание ден преди парламентът да отхвърли президентското вето по повод писмо от печатницата на БНБ за реквизитите и защитите на машинната бюлетина. Но членовете на ЦИК не могли да съберат мнозинство, за да отговорят на централната банка как следва да се действа. С аргумента, че Изборният кодекс първо трябва да бъде окончателно приет, насрочили ново заседание чак за след две седмици. Досега централната комисия изобщо не взе отношение по промените, а предложенията ръководството ѝ да бъде изслушано от депутатите, преди да се гласува ветото, бяха отхвърлени в пленарната зала от “хартиеното” мнозинство.

Тъй като според новите текстове в кодекса машинната бюлетина трябва да има същите реквизити като хартиената, ЦИК трябва да вземе решение какво ще бъде съдържанието на лицето и на гърба на тази бюлетина, включително за защитите, които да бъдат предвидени, обясни зам.-председателката и говорител на комисията Росица Матева.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ