Проф. Христова разкри за тежки вътрешни конфликти в ДБ и заговори за третия мандат

Проф. Антоанета Христова

Политическият психолог проф. Антоанета Христова коментира в ексклузивно интервю за ПИК и ПИК TV политическата ситуация в страната и изказването на Борисов, че ако третият мандат отиде в „Демократична България“, ГЕРБ може да го подкрепи и тогава има шанс за правителство в този парламент.

„Нека започна с това, какво се случва в съзнанието на лидерите и какви са техните мотивации и страхове и на второ място какъв е начинът им на взимане на решения. Първото впечатление, което се набива веднага на око, като наблюдаваш последните процеси и търсенето на правителство, е, че политиците се намират в изключителен капан, който сами са си създали. Капан, който ги ограничи в начина да хвърлят мостове и към кого да ги хвърлят. Капан, който ограничи алтернативите им за действие“, обяви проф. Христова.

По думите й всички политически лидери и партии в момента изглеждат като затворени в клетка животни, които не знаят как да излязат. Според Христова политиците сами са си създали тази своя златна клетка.

„Блъскането е много силно и шумно и се чува от всички. И безсилието е много силно. Прави се опит да се калкулира нещо, което е некалкулируемо. Защо е некалкулируемо, защото клетката ограничава разумните действия и възможността да вземеш най-рационалното решение, полезно за обществото. Когато имаш такава ограничена възможност, политиците са безсилни, политическите партии също“, добави политическия психолог.

Според нея Борисов и останалите играчи на политическата сцена се опитват да излязат чисти от ситуацията или поне по-малко мръсни. По думите й единственият ключ за излизане от тази ситуация са нови избори. Според хипотезата на анализатора за партиите е много по-добре да има избори.

„За тях е по-добре да има нови избори, за да се отвори магическата врата на клетката и да се навяват да имат повече алтернативи. Друг е въпросът дали това не е илюзия, защото аз допускам, че ще бъде илюзия. Ако те продължат да следват досегашните си стереотипи, да говорят само на твърдите си избиратели, забележете само ГЕРБ не говори на твърдите си избиратели. ГЕРБ говори и на тези, които се колебаят, ако има такива сред тях, които искат да го чуят. Те са отворили ножицата и отварят възможността за диалог“, изрази мнение експертът.

Според нея това, което може да се очаква при следващи избори, е ГЕРБ да покажат добри резултати заради демонстрираната от тях добронамереност. По думите й ГЕРБ са се опитали да се самооправдаят, говорейки за „евроатлантическо мнозинство“, което като понятие звучи изключително изкуствено. Христова отбеляза, че това обаче прави по-ефективно търсенето на изход от ситуацията при ГЕРБ.

„ДПС също се опитва да търси решение. Смятам, че те показват изключително последователна, принципна и гъвкава стратегия, която е необходима за съвременната политика. Това показва високото им ниво на професионализъм в последно време. Останалите политически играчи включително и „Български възход“ показаха слабости в процеса на поведение и не успяха да бъдат устойчиви. Те показаха единствено „съгласен съм на всичко“, но политиката не е „съгласен съм на всичко“. Политиката е принципна игра. Партията на Янев в последно време с това „съгласен съм на всичко“ изглеждат слаби“, мотивира анализът си проф. Христова.

Политическия психолог припомни, че връчването на третия мандат зависи изключително от избора на президента. Тя отбеляза, че президентът се е самопоставил в много неблагоприятна ситуация с Вдигането на юмрук и разделянето на обществото. По думите й с вдигнатия юмрук Радев е приключил с идеята, че може да е президент на всички българи.

„Той раздели обществото, а то обществото не искаше да бъде разделяно. Той разчете, че в обществото има разделителни линии, без те да съществуват. Когато фалшиво разделиш обществото, естествено че ще получиш своята подкрепа от тези, които те разпознават като лидер“, допълни Антоанета Христова.

Тя добави, че Радев има изключително грешна диагноза за това накъде искаме да вървим като държава и общество. Това е допринесло за неговите изключително погрешни послания, според нея това е довело и до сбърканата му реакция. По думите й не разделението, а обединението носи печалба на президентската институция и това се вижда в последните проучвания, където Радев губи подкрепа.

„Към днешна дата президентът не знае какво да прави. Той много иска президентска република. Има мотивация и желание, има и актьори около него, които се подчиняват на тази негова мечта. Негови анализатори, които ходят по телевизорите и като говорещи глави обясняват колко хубаво ще бъде, ако има президентска република. Има и други играчи като ИТН, които ще пуснат референдум. Той си е набрал едни играчи по тази тема и ако се случи – случи, ако не се случи – минус за играчите. Но минусът ще е и за него, защото виждаме, че рейтингът му пада“, категорична е Христова.

Политическият психолог обаче заяви, че не е убедена, че тази ситуация се харесва на Радев и той почва да търси изход. Единият му изход е да се справи с децата си, които го изложиха и да се отграничи от тях, смята Христова. Според нея той до такава степенен е разбил политическата структура и в момента разчита това още повече да разочарова избирателите, за да може те да кажат „Алилуя, да дойде президентската република“. Според нея Радев е пред голяма дилема на кой да връчи третия мандат.

„Много е йезуитско Радев да даде третия мандат на БСП, но е така. Ако им мисли злото на БСП, ще им го даде на тях. Истината е, че редът, ако сме честни кой е спечелил, първи, втори, трети, трябва да го даде на ДПС, колкото и да не му се иска. Така е честно. Колкото и да има критика към тях, те са трета политическа сила. Всички останали са Дребосъци. Логичното и правилното е ДПС, доста йезуитското е БСП. Остават „Български възход“ и „Демократична България“- голяма драма е и в двата случая. Особено голяма е драмата при „Демократична България“, защото те са заявили, че не искат да имат нищо общо с ГЕРБ. Те са в такъв вътрешен конфликт, че аз се чудя дали са здрави психически. От една страна, те са от едно политическо семейство с ГЕРБ в Европа. От друга страна, са се заявили в център-дясно, а са леви. Те са с объркана идентичност. На трето място това са хора без харизма за успех, а в политиката трябва да имаш харизма, да си лидер, за да успееш. Отдавна съм казала, че те никога няма да имат реален. политически успех. Това е драматичното за „Демократична България“. Те са се лепнали като втората страна на монетата на Продължаваме промяната и ПП ги влече надолу. Не защото ги влече по изкуствен начин, а защото те са си едно. Затова ДБ е в изключителен вътрешен конфликт, че не може да вземе решение да бъде подкрепена от ГЕРБ. Те няма да проведат нормален диалог с ГЕРБ, ако мандатът им бъде даден на тях.

А дали ГЕРБ ще се съгласи да подкрепи някой, с който не е разговарял? Аз не бих подкрепила някой, който не иска да говори с мен“, завърши проф. Антоанета Христова



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ