Хора на ИТН с жесток удар за Слави в последните дни на годината: Махни Тошко ако искаш да има партия!

слави трифонов

Енергията, превърнала партията на Слави Трифонов в първа политическа сила в Благоевградска област се пропиля безнадеждно. Масов отлив от членове и симпатизанти, нови няма.

Партийна среща на новия областен координатор на „Има Такъв Народ“ (ИТН) с партийните структури претърпя пълен провал, пише struma.com.

На поканата на Данаил Николов, бившият заместник-министър на енергетиката, за среща разговор с членовете и общинските координатори по места в Пиринско преди дни, се явиха едва 15-тина човека, които се събраха в една от залите на комплекс „Орбита“, където съдружник е депутатът от ПП „Продължаваме промяната “ Вл. Табутов.

Николов, който е от Благоевград и е син на бившия горски спец Валентин Николов, бе спуснат от централата да оглави партията в региона, на мястото на областния им лидер, извел ИТН до победните висоти, кметът на Благоевград Илко Стоянов. Избран тихомълком преди около месец, енергийният спец Николов започна да обикаля региона, за да се среща с членове и симпатизанти и евентуално да увлича нови хора след себе си.

За съжаление, това което той успял да направи, е да обиколи структурите на ИТН от времето на лудата енергия и вълната, изстреляла партията във висините и да се увери, че всъщност структури вече почти няма.

Масов отлив на симпатизанти, разочаровани от провежданата партийна политика, оставки на лидери и емблематични за партията в областта имена, разочаровани от опорочената идея активисти- това е днес ситуацията в партията на Слави – лидерът, заради чиято харизма и добрата работа на структурите, първото участие на ИТН в изборите беше съпътствано от неукротима и победоносна енергия и беше истински празник на надеждата за промяна

За съжаление „пиянството на един народ“ и еуфорията около новата партия приключи много бързо. На последните избори резултатът на ИТН в Пиринско и страната бе катастрофален, сравнен с предходните.

Енергията на масите беше пропиляна много бързо и безвъзвратно и партията излезе от победния коловоз, тръгвайки стремглаво към политическото дъно и забравата….

Все още има такъв народ, но такава партия в област Благоевград май вече няма! Къде е генезисът на краха, на рухването на добрите идеи?! Защо пропаднаха надеждите на хората за промяна и защо партията на Слави в Пиринско днес не е символ на младежкия ентусиазъм, вярата в доброто, надеждата за светли дни и жадувана промяна?

Ето какво отговори една от емблематичните фигури на възхода на ИТН в Благоевградска област – Георги Попов, титулуван като опозиционер, опълчил се на установените партийни порядки и напуснал официално партията на Слави:

„Трудно ми е да говоря за ИТН, макар, че имам много какво да кажа. В празничните дни, не искам да помрачавам настроението на бившите си съпартийци и симпатизанти, които за съжаление останаха крайно разочаровани.

Връзката между върховете на ИТН и низините, т. е, областите бе прекъсната, връзката с хората бе прекъсната и не бяха изпълнени обещанията, които давахме, а истината е, че хората вярваха на Слави, обичаха го, както и аз.

Започнахме, погълнати от идеали, от неукротима вяра и надежда, че ИТН ще напише нова история в политическата книга на България. Необузданата енергия на младите, катализираше победния ход на партията. Няма да забравя обаче какво ми каза един ден един генерал, Дафин Маламов: Жоре, уреди ми среща със Слави, спешно. Кажи де, питам го, защо толкова спешно искаш да го видиш, а той ми отговаря: Искам да му кажа в очите, да махне Тошко Йорданов, ако иска да има партия…..

Аз обаче заради много работа и ангажименти не успях да направя срещата, за което искрено съжалявам днес. С времето разбрах какво е искал да каже. Тошко Йорданов и Виктория Василева обсебиха партията. Идеята беше опорочена, покрай тях се завъртяха подлогите на олигарсите и започнаха вътрешнопартийните крамоли и проблеми.

Лансираха се хора, които не са дали един лев за изборите от джоба си, спускаха им се средства от горе, а аз и много като мен провеждахме кампании за собствена сметка, окрилени от идеала ИТН. Протежетата на Тошко и Виктория взеха превес в партията, а Слави беше болен в този период и остави партията изцяло в ръцете им.

Гласът в слушалката, сценаристът му Тошко, се превърна във вътрешния му глас.

И понеже аз лично протестирах срещу това, бях много активен в парламента и в комисиите, ме презряха, започнаха да сплетничат и интригантстват онези 15-тина протежета на Тошко и Виктория и бях критикуван за това, че се изказвам, без благоволението „свише“, Дори получавах заплахи от рода на „Ще се сблъскаш с товарния влак “ и разни подобни. Налагаха се забрани за всякаква самосиндикална политическа дейност. Затова такива като мен бяха избутани и сочени с пръст вътре в партията.

Хората ги беше страх да пият кафе с мен.. Заради високото си его някои като Тошко Йорданов, провалиха шанса на партията, караниците взеха превес, битките за постове и министерски кресла им изигра лоша шега… При съставяне на правителство на преговорите ние говорихме за политики, а не за това как да се помогне на хората, те не можеха да си представят, че техен човек няма да е министър.

Беше нарушен основен принцип на вселената. Когато нещо работи, не го пипай. Тук обаче, той не бе спазен. Грубо вмешателство във всички структури по места, налагане, заповеди, просто отвратиха хората, отблъснаха ги. Бяха игнорирани тези, които донесоха над 90 000 преференциални гласа, за сметка на такива с по 200 -300 гласа. Тъжно и смешно. Самозабравиха се, сякаш светът се върти около тях.

Мислеха, че Слави е локомотив, който ще ги издърпа от всякаква ситуация и прекалиха. Разпаднаха се структури не само в област Благоевград, но и в Кюстендил, Дупница и по другите градове в страната. Вижте в Благоевград какво се случи. Къде е Илко Стоянов, къде е Анита Коцелова от Петрич- една млада жена, която се превърна в емблема на партията в района.

Ние тук победихме големите партии, победихме столетницата с в пъти повече гласове. Илко Стоянов стана единственият кмет на ИТН, но никой от ония с високото его не си направи труда да го покаже по тяхната телевизия. Нито веднъж не го поканиха, единственият им кмет. Пак казвам, много мога да говоря, но спирам. Празници са все пак. Съжалявам много за хората, с които работихме здраво за идеята.

Един от тях е Гроздан Караджов, с когото можеше да се работи. На финала : Смятам, че харизмата на Слави дръпна партията много напред, ние, които работихме също, но всичко се съсипа. Енергията беше загубена, ентусиазмът и вярата погубени, завърши Попов.

Георги Попов е сред учредителите на новата партия „Български глас“, обединила разочарованите от партиите на промяната.

Както вече казахме „новото“ ИТН ще бъде изграждано от нови хора и онези, останали от структурите, изградени от Илко Стоянов, Анита Коцелова, Георги Попов и още стотици ентусиасти, повярвали в идеята „Има такъв народ“. Начело на партията в областта е благоевградчанинът Николов, който дълги години, още от времето на ГЕРБ, заема ръководни длъжности в НЕК, където не попадаха случайни хора.

Казват, че като част от НЕК и като благоевградчанин, той е поддържал добри отношения с бизнесмена, депутат сега Владимир Табутов от ПП „Продължаваме промяната “ и с другия благоевградчанин, работил в София, енергийният спец и адвокат Методи Байкушев, спряган за кандидат-кмет. на Благоевград. Вероятно не случайно и срещата е в хотелски комплекс „Орбита“ на Табутов.

Твърди се, че съвсем официално от ИТН са заявили, че няма да подкрепят техния кмет Илко Стоянов за изборите, а щели да подкрепят евентуален кандидат на „Продължаваме промяната“.

Дали това наистина е така, че докаже времето. Но че Илко Стоянов си навлече гнева на централата на ИТН и хората, за които говори Попов е факт. Защото Стоянов не беше само техният кмет. Стоянов разцепи СДС, част от които официално го номинираха и подкрепиха като техния човек, подкрепи го Мая Манолова и още други. Тази подкрепа дава на Илко Стоянов онази завидна независимост, която вбеси върхушката на ИТН.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ