Потоп след Киро и Асен! Бившият директор на „Булгаргаз“: Те разбиха газовия пазар у нас

николай павлов

Само за броени месеци “Булгаргаз“ започна да трупа огромни задължения и загуби, след вкарването на газовите посредници, на българската индустрия й беше отнето конкурентното предимство, което „Булгаргаз“ успяваше да и осигури до края на януари 2022 г., а именно по- ниски цени на газа. Това казва в интервю пред „Труд“ Николай Павлов, който управляваше дружеството, но беше махнат от поста по времето на кабинета „Петков“.

„Булгаргаз“ вече дължи близо 1,2 млрд. лв. към БЕХ, към Министерство на енергетиката и към банки, а тези дългове могат да бъдат върнати единствено чрез високи цени на газа, смята енергетикът.

„Не се очаква сериозен спад на цените на природния газ през следващите месеци, въпреки че след октомври 2022 г. цените на природния газ отбелязаха понижение в резултат на намаленото потребление редица предприятия в Европа – ограничиха потреблението, други затвориха за неопределено време. Средната цена на природния газ, който „Булгаргаз“ закупи през този период и го съхрани в „Чирен“ е близо 250 лв. за мегаватчас. Този газ трябва да бъде изваден от газохранилището най-късно до средата на април 2023 г., изчислява още Павлов, посочвайки какво е наследството на Киро и Асен.

„Причината за този скъп газ в „Чирен“, както и този продаден на клиентите след април е ясна на българския гражданин, а именно че този газ беше закупуван от посредници на близо 30% по-висока цена. В резултат българската индустрия, купувайки на тази висока цена, калкулираше това увеличение в себестойността в своята продукция. Това доведе до значително увеличение на цените на хранителните стоки, на строителните материали, на продукцията от химическата, стъкларската и металургичната индустрии. Всъщност така се стигна до невиждани от десетилетия нива на инфлацията, а хората обедняха“, анализира още Павлов ситуацията у нас след осеммесечното управление на аферистите от Харвард.

„В обществото беше тиражирана измислената от премиера Петков и определен кръг самопровъзгласили се за енергийни експерти гигантската лъжа, че ръководството на „Булгаргаз“ и лично аз сме спрели евтиния азерски газ за сметка на руския. Тази абсолютна лъжа беше разобличена от самите тях, след като през юни 2022 г. управляващите сключиха ново споразумение с азерския доставчик, с което доставките на азерския газ продължиха от 1 юли 2022 г. по същото трасе, което ние бяхме договорили. След като управляващите твърдяха непрекъснато, че азерската страна е длъжна да доставя газа и на газопровода в Гърция, а не само на интерконектора IGB, защо тогава при управлението на Кирил Петков се подписа това споразумение?“, върна той лентата назад.

“Нека да бъдем коректни: нито „Газпром Експорт“ е прекратявал договора с „Булгаргаз“, нито обратното. „Газпром Експорт“ спря доставките, тъй като „Булгаргаз“ отказа да заплаща газа по предложения от руския доставчик механизъм. Недоумение буди липсата на действия от правителството на Кирил Петков за защита на интересите на „Булгаргаз“ и на българската държава след 27 април 2022 г.“, заявява още Николай Павлов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ