Медицинският надзор призна: Да, има човешка грешка с разменените бебета. Погваме всички АГ-отделения

бебе2

Добра идея е въвеждането на баркодове в АГ-отделенията в страната, а при случая с разменените бебета в АГ болницата „Шейново“ действително има човешка грешка, признаха от Медицински надзор на брифинг.

В същото време е констатирана и липса на контрол в лечебното заведение.

„Изготвен е протокол, който е връчен на лечебното заведение и е предоставен на министъра на здравеопазването. Изпратихме доклад и до Агенцията за закрила на детето”, уточни шефът на изпълнителната агенция проф. Росен Коларов.

Сега агенцията има срок от три месеца за изготвяне на актове за административни нарушения.

Оказва се, че номерата на гривничките им били идентични, но огледални. Едното дете е било родено естествено, а другото – чрез секцио.

Все още не било ясно дали децата са разменени още след раждането им или впоследствие при взимане за къпане или имунизации.

В случая с „Шейново“ стана ясно, че са установени действия, които не отговарят на поне четири текста на медицински стандарт „Неонатология”.

Проф. Коларов разкри още, че по нареждане на здравния министър са започнали проверки във всички акушеро-гинекологични отделения в страната. Ще бъдат оценявани редът за прием на родилките, както и този за обслужване и изписване на новородените.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ