Предприемат стъпки за ограничаване замърсяващите автомобили в централната част на Варна

автомобил

Още през миналата година влезе в сила законова възможност кметовете на общини да определят зони, в които не се допускат автомобили от по-ниска екокатегория когато има замърсяване на въздуха над нормите. Подобни зони с ниски емисии има в редица държави в Европа като Франция, Германия, Дания, Португалия, Нидерландия и Великобритания.

В България все още нито една община не е въвела подобна мярка, въпреки че вече са предприети стъпки.

Най-близо до въвеждането на нискоемисионни зони е Община София. В края на 2022 година столичният общински съвет гласува наредбата за обособяване на тези зони, а ограниченията се очаква да влязат в сила в края на тази година. Във Варна също вече са предприети стъпки за въвеждането на такава мярка. Това каза за Радио Варна Боряна Павлова, главен експерт „Опазване на околната среда“ към дирекция „Екология“.ни

„Миналата година Община Варна работи активно по проблемите с опазването на околната среда и в частност замърсяването на въздуха. Един от основните приоритети на експертите от нашия отдел е създаването на такава зона с ниски емисии в централната градска част. Беше издадена заповед на кмета на общината, с която се назначи комисия от експерти. На заседанията присъстваха представители на общинската администрация, главният архитект на града, РИОСВ, РЗИ, Пътна полиция, Автомобилна администрация, Градски транспорт, както и проектантите на генералния план за организацията на движението на територията на общината“, поясни Павлова.

Предстои да бъдат уточнени и всички детайли около въвеждането на ограниченията, които трябва да бъдат гласувани и от общинския съвет. Боряна Павлова не се ангажира със срокове, така че въпросът кога ще бъдат въведени мерките на този етап остава без отговор. Единственото, което е известно до момента е, че нискоемисионните зони ще са основно в централната част на града, където трафикът е най-голям.

Екологът Илиян Илиев от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие приветства мерките за ограничаване на замърсяването на въздуха, но е на мнение, че тези зони трябва да бъдат постоянни, а не временни. Според него, зоните с най-мръсен въздух са в района на големите булеварди.

„Въпросът е дали българите ще могат толкова бързо да се настроят към промените и да си купят нова кола, която да отговаря на изискванията“, коментира още Илиев.

Още в първите месеци от въвеждането на екостикерите, които отразяват екологичната категория на автомобила, стана ясно, че процентът на автомобили, попадащи в най-ниската първа група е доста голям. Това е очаквано и заради факта, че автопаркът в България е стар и над 30% от колите са с първоначална регистрация между 1992 и 1996 година.

Анкета сред варненските шофьори показа, че някои приветстват въвеждането на подобни зони, а други смятат да ползват градския транспорт в случаите на ограничения.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ