АБСУРД! Министърът на икономиката обвини за инфлацията „скачането“ на заплатите

ВМЗ-Сопот Никола Стоянов

Освен войната и енергийната криза, повишаването на доходите също е спомогнало за високите нива на инфлацията у нас през изминалата година. Това заяви скандално в студиото на Нова телевизия министърът на икономиката Никола Стоянов, за когото преди броени дни стана ясно, че лично е лобирал държавната фирма „Ел Би Булгарикум“ да купува негодно мляко от Унгария и развалената сделка с такива параметри всъщност е коствала поста на доскорошния шеф на млечното предприятие Николай Маринов.

„Моментът е много тънък. Разбира се, че доходите в такава ситуация трябва да се вдигат. Въпросът е с колко, колко бързо, как е спрямо останалите мерки за компенсиране на високите цени. Смятам, че миналата година беше прекалено и нещата не се случиха, както трябва. Това доведе до по-високата инфлация в България спрямо тази в Европейския съюз”, допълни Стоянов.

Той коментира и проверките, които държавата прави по отношение цените на хранителните стоки у нас. „Масово установяваме надценки от по 80-90%”, заяви ресорният министър. Служебният кабинет работи върху идеята, ако търговец иска да сложи надценка, по-висока от 25% върху дадена стока, да информира Комисията за защита на потребителите. Процентът все още се обсъжда, но това би ограничило нелоялните търговски практики, уточни министър Стоянов. По думите му правителството не е във война с веригите и не ги сочи с пръст.

Относно дебата дали трябва ДДС за храните да бъде намален, Стоянов не скри, че е скептичен за въвеждането на мярката. По думите му това едва ли ще намали цените на хранителните продукти.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ